Welke rechten hebt u als sollicitant? Ontdek het hier!

Het is u misschien niet altijd duidelijk wat uw rechten zijn als u solliciteert. Toch zijn er een aantal verplichtingen die werkgevers en uitzendbureaus moeten volgen. We sommen de belangrijkste voor u op.

 

Moet ik antwoorden op persoonlijke vragen?

Nee; dit is niet verplicht. In principe mag de interviewer u geen persoonlijke vragen stellen. Maar de grens tussen wat wel en niet kan is niet altijd duidelijk. U bepaalt dus zelf hoever u meegaat in het gesprek.

 

Mag een interviewer mijn Facebook-profiel bekijken?

Nee; wettelijk gezien mag uw persoonlijke levenssfeer geen rol spelen tijdens een sollicitatieproces. Dus eigenlijk maakt het niet uit wat u wel of niet op Facebook post. Maar het is moeilijk om aan te tonen dat een interviewer zich hierdoor laat beïnvloeden. Gebruik dus uw gezond verstand met wat u op sociale media plaatst.

 

Krijg ik feedback na een sollicitatiegesprek?

Ja; u kan na het gesprek vragen om uw dossier en extra informatie over uw sollicitatieproces. Neem contact op met uw contactpersoon en vraag hem welke punten al dan niet voor verbetering vatbaar zijn.

 

Mag een werkgever me een job weigeren?

Ja; elke werkgever is vrij om te kiezen wie hij aanwerft voor een vacature. Alleen moet de selectie op een objectieverespectvolle en niet-discriminerende wijze gebeurd zijn. Elke kandidaat moet dezelfde kans gekregen hebben op de job.

 

Heeft u nog vragen over uw rechten als sollicitant? Neem contact op met onze medewerkers.

Let op: deze pagina bevat geen juridisch advies over uw rechten en plichten. Neem contact op met onze consultants voor concreet, wettelijk advies. Heeft u vragen voor de ombudsdienst voor private arbeidsbemiddeling? Contacteer hen dan hier.

ONZE TIPS EN TRICKS

 • Kom op tijd

  Kom op tijd

  Kom zeker op tijd. Meld je 10 min. op voorhand bij de receptie. Zo kan je ook even de sfeer van het bedrijf opsnuiven. Ben je toch te laat? Contacteer dan altijd het bedrijf om hem of haar te verwittigen.

 • Bereid je voor

  Bereid je voor

  Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je de naam van de interviewer kent. Probeer ook zoveel mogelijk informatie over het bedrijf of de functie op te zoeken.

 • Blijf rustig

  Blijf rustig

  Probeer rustig en vriendelijk te blijven. De interviewer heeft interesse in wat jij vertelt. Let op je lichaamstaal. Speel niet met je handen of met je pen. Blijf jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.

 • Antwoord duidelijk

  Antwoord duidelijk

  Antwoord steeds zo duidelijk mogelijk op de vragen. Laat je niet van de wijs brengen door de interviewer. Toon ook dat je enthousiast bent over de functie en organisatie.

 • Stel zelf vragen

  Stel zelf vragen

  Vergeet niet dat jij ook vragen mag stellen over de jobinhoud, de selectieprocedure, het bedrijf,… Het is een wederzijds gesprek!