Een ontslag toch mooi afsluiten. Onze outplacement kandidaten getuigen

Aan welke kant van het verhaal je ook staat, een ontslag is nooit fijn. Voor de werknemer is het uiteraard vaak een zware domper. Maar een ontslag geven is evenmin een fijne gebeurtenis. Een samenwerking met een trouwe werknemer moeten afsluiten omwille van een herorganisatie? Dan wil je toch op een positieve noot afscheid kunnen nemen. Hoe je werknemers daarin begeleid worden kan daarin een wereld van verschil maken. Enkele van onze Outplacement kandidaten vertellen hoe zij dit ervaren hebben.

ONTSLAGEN... EN NU?

Het was een trieste dag in december 2015, toen we vernamen dat de activiteiten van de afdelingen Finance en Warehouse werden gecentraliseerd.
De activiteiten verhuisden op zes maanden tijd naar ons moederbedrijf in Duitsland.
Kortom, we waren ontslagen ...

Door de onderhandelingen met onze werkgever konden we zelf kiezen welke outplacementfirma ons zou helpen bij onze zoektocht naar een baan.
Doordat sommigen onder ons al tien tot twintig jaar bij ons bedrijf aan de slag waren, hadden we geen voeling meer met de arbeidsmarkt. We dachten dat het vlot zou gaan ... Dat het zou volstaan om een cv op te sturen als reactie op een vacature.

De toelichtingen door de outplacementbedrijven over hun diensten hebben ons enorm verrast, omdat er zulke grote verschillen waren.
Dat ging van de consultant die zijn laptop openklapte en ons een filmpje over outplacement toonde zonder een woord te zeggen tot iemand die indruk maakte met haar persoonlijke engagement.

Onze keuze was snel gemaakt. Als we in het onbekende moesten springen, "en ja, we zijn ontslagen", dan zouden we dat doen met iemand in wie wij 'kandidaten' voor outplacement unaniem het volste vertrouwen hadden.

Onze keuze bleek de juiste, want de kwaliteit van dat eerste gesprek hield aan – afspraak na afspraak.

Als we één waarde moeten noemen die ons heeft overtuigd tijdens al die gesprekken, dan wel het respect voor ieders persoonlijkheid.
Iedereen ervaart, beleeft de dingen anders en onze consultant stemde haar aanpak daarop af.
De gesprekken verliepen persoonlijk en er werd rekening gehouden met onze sterke punten en met de punten die voor verbetering vatbaar waren. Maar ook met onze ervaring, onze beleving, onze persoonlijke situatie en onze karakters.

Achter onze consultant zat een hele organisatie om ons te helpen.
Onze cv's, onze sollicitatiebrieven werden opgesteld.
We kregen hulp om een account aan te maken op de professionele sociale netwerken.
Om ons te helpen, werden tests georganiseerd. Zowel over onze professionele kennis als van onze persoonlijkheid.
We bespraken de resultaten daarvan samen, met een duidelijk doel voor ogen: onze kwaliteiten benadrukken. // Vervolgens kregen we een objectieve debriefing waarna we onze sterktes in de kijker konden plaatsen.

Ieder lid van het team dat we ontmoetten, streefde enthousiast één doel na: ons niet alleen helpen bij het vinden van 'een' baan, wel de juiste baan.
Na elke afspraak voelden we ons alsof we de hele wereld aankonden.

Wij, en ik in het bijzonder, denken met veel plezier terug aan deze ervaring.
Ook al is de zoektocht naar een nieuwe baan niet altijd eenvoudig.

Er werd schitterend werk geleverd, dat veel verder ging dan alleen maar outplacement.
Bedankt iedereen!

DE MOEILIJKE MAANDEN NA EEN ONTSLAG DOORKOMEN.


Beste,

Hierbij bezorg ik u mijn getuigenis over de samenwerking met Barbara Trouilhet.

Ik had het geluk om Barbara te leren kennen in het kader van mijn outplacementprocedure. Ze heeft me door de moeilijke maanden na mijn ontslag heen geholpen. Ik moet wel toegeven dat ik niet erg enthousiast was over outplacement. Tot Barbara contact met mij opnam. Al bij onze eerste ontmoeting legde ze alle stappen uit. De administratieve maar ook de emotionele. Tijdens elk bezoek nam ze de tijd om naar me te luisteren en te vragen hoe het met mij ging. We hadden lange gesprekken die me heel goed deden.
Elke stap van mijn ontwikkeling was voor mij erg belangrijk om vooruit te komen. Door haar luisterende oor, haar kennis, haar engagement en haar empathie ben ik er sterker uitgekomen. Barbara geloofde rotsvast in mijn vaardigheden en heeft me opnieuw zelfvertrouwen gegeven. Dankzij haar heb ik een nieuwe baan gevonden.

Ik heb alleen positieve herinneringen aan dit traject. Barbara is een fantastische, zeer bescheiden persoon en ze heeft enorm veel tijd en energie in haar opdracht gestoken. Ze was het beste wat me kon overkomen en ik hoop dat veel anderen evenveel geluk mogen hebben.Publicatie datum: 30 augustus 2017