Een leven lang leren met deze 5 e-learningplatformen

Gepubliceerd op: 22 november 2017

Dé manier om je te wapenen tegen de digitale revolutie is ze gewoon te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld via e-learning. In de toekomst zal kennis alleen maar sneller verspreid worden en wie aan boord wil blijven, moet zich regelmatig bijscholen. Dat kan moeilijk door bijvoorbeeld naar een fysieke workshop te rijden of net heel snel en eenvoudig dankzij e-learning. In onze vorige blogpost ging het al over de voordelen van zo’n online cursus en nu zetten we graag een aantal platformen op een rijtje. 

1. MooC-academy

MooC staat voor Massive Open Online Course, de cursussen worden via verschillende kanalen gegeven en zijn volledig gratis te volgen. Meestal zijn het grote universiteiten die ze organiseren. Sophie Putman, consultant bij Select HR, leert regelmatig bij via een MooC: “Als ik interesse heb in een bepaald onderwerp, dan volg ik weleens een MooC. Ik vind het een leuke manier om zaken bij te leren op een snelle manier. Meestal gaat het dan om hard skills zoals Photoshop, Indesign of kleine klusjes in het huis.

2. EdX

Een van de bekendste platformen is edX: zij bieden cursussen aan van meer dan 90 universiteiten over de hele wereld. De lessen zijn gratis en kan je online volgen. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen cursussen op masterniveau en professioneel niveau. Doorloop je de cursus tot een goed einde, dan zorgt edX voor referenties op je linkedin-profiel.

3. Udemy

Voor wie inspirerende cursussen wil volgen via zijn telefoon, is er Udemy. Het Engelstalig platform biedt meer dan 50.000 cursussen aan via hun website én app. Sommige zijn betalend. Udemy werkt vooral samen met professionals, je krijgt dus meteen een kijkje in de praktijk. Iedereen kan zich aanmelden om een cursus te geven op Udemy, dus let op dat je een geverifieerde leerkracht kiest, met een goede beoordeling.

4. Rijskinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering

In de zorgsector is er ook veel ruimte voor digitale bijscholing. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering heeft op zijn website een bibliotheek aan cursussen ter beschikking voor artsen en verpleegkundigen. Meld je je aan via e-ID, dan eindigt de cursus met een attest van deelname. Ook patiënten en studenten zijn welkom om online bij te leren.

5. TEDTalks

Geen zin om een échte cursus te volgen, maar wel om iets bij te leren? Dan kan je terecht bij TED Talks, een non-profit organisatie die talks organiseert binnen technologie, entertainment en design. De speeches kunnen extreem kort zijn, onder de zes minuten of langer dan een half uur. De TED talks kunnen gratis bekeken worden op de website.

Actuele blog artikelen