Kopzorgen om de zorgsector: opnieuw minder inschrijvingen aan hogescholen

Gepubliceerd op: 23 november 2017

Eind oktober verschenen de inschrijvingscijfers van de Vlaamse hogescholen. Opvallend onpopulair zijn de opleidingen in de zorgsector. En dat terwijl het beroep van verpleegkundige een knelpuntberoep is. De ziekenhuizen worden alsmaar groter en de vraag naar verpleeg- en zorgkundigen blijft stijgen, maar de vacatures geraken niet gevuld met het klein aantal kandidaten.

GEEN NIEUWE LADING BACHELORS IN 2019

In 2016 schreven 21.906 studenten zich in voor een Bacheloropleiding binnen de zorgsector aan een Vlaamse hogeschool, terwijl dat er dit jaar maar 21.397 zijn. De grootste daling is te merken binnen de opleiding verpleegkunde, waar er 7,8% minder studenten zich inschreven. Minder starters staat gelijk aan minder afstuderende verpleegkundigen. En in juni 2019 zullen dat er nog minder zijn, want de opleiding wordt vanaf dit jaar verlengd met één jaar. Wie vandaag start studeert pas af in 2020 en de generatie net onder hen al in 2018. Om dat verloren jaar op te vullen zoeken ziekenhuizen en woonzorgcentra nu al naar extra personeel en dat is moeilijk te vinden.

VERSCHILLENDE OPLEIDING, VERSCHILLEND TAKENPAKKET

William de Marbaix, hoofd van Select Public & Social-profit probeert mee het tekort aan verpleegkundigen op te vullen. Hij legt uit dat de bachelors verpleegkunde net diegene zijn die het hardst nodig zijn. ‘Alles wat een verpleegkundige mag doen, is vastgelegd in een wettelijk kader. Zo mag een zorgkundige die een 7e jaar BSO volgde minder doen dan een verpleegkundige met een HBO5- of bachelorsdiploma. Verpleeg- en zorgkundigen uit alle drie de opleidingen zijn nodig, maar de bachelors mogen het meeste uitvoeren.’

0,55 KANDIDATEN PER VACATURE

Het probleem van het dalend aantal inschrijvingen oplossen, is niet gemakkelijk. ‘De opleiding én het beroep moeten terug aantrekkelijk worden. Maar het is niet eenvoudig een fysiek zware job, met weekend- en avondwerk en geen al te hoog loon te promoten.’ Toch is het ook een job met veel zekerheid. ‘Er is heel weinig jobhopping in de verpleegkunde en de werkzekerheid die er nu is, zal er altijd zal zijn.’ Verpleegkunde is een echt knelpuntberoep. Zo verklaarde VDAB onlangs dat er per openstaande vacature maar 0,55 niet-werkende werkzoekende ter beschikking zijn. Hoofdverpleegkundigen hebben nog meer keuze uit lege vacatures. Daar is nog geen 0,23 kandidaat ter beschikking per vacature. Een pas afgestudeerde verpleegkundige heeft de jobs dus maar uit te kiezen.

Zelf interesse om in de zorgsector te werken? Neem een kijkje op deze pagina.

bron cijfers: jobat

Actuele blog artikelen