Dag van de jeugdbeweging: hoe ervaring in de scouts of chiro jouw CV kan boosten

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018
Vandaag is het dag van de jeugdbeweging. KSA, Scouts, Chiro of VKSJ, wie in de jeugdbeweging heeft gezeten, kan die ervaring inzetten tijdens de zoektocht naar een job. Of je nu solliciteert voor een functie van administratief bediende, accountmanager of technieker, in de jeugdbeweging ontwikkel je competenties die voor elke functie in de professionele wereld nuttig kunnen zijn.


Wat kan je dan zoal op je CV zetten?


Een foto genomen op kamp, dat doe je beter niet. Maar er zijn wel heel wat competenties die je kan toelichten in een sollicitatiegesprek met voorbeelden uit de scouts of chiro vergaderingen.

Teamspeler, aanpassingsvermogen: in de jeugdbeweging leer je vooral samenwerken met verschillende persoonlijkheden en karakters. Ook op de werkvloer is het mogelijk dat je niet met iedereen beste vrienden bent, maar het is belangrijk om ook te kunnen samenwerken met collega’s die niet altijd dezelfde mening en/of interesses delen.

Leiderschap: Ben je leiding geweest in de jeugdbeweging? Dan weet jouw toekomstige werkgever meteen dat je over bepaalde capaciteiten beschikt. Je kan verantwoordelijkheid nemen en taken verdelen binnen je team.

Je neemt je verantwoordelijkheden: Door een spaghettiavond te organiseren of vergaderingen in elkaar te steken voor je leden, leer je waar je zelf goed in bent en voor welke taken je jouw verantwoordelijkheid wil nemen. Die ervaring kan je later gebruiken in het begin van je carrière om in te schatten welke taken je op de werkvloer ook zouden liggen. Je leert jezelf dus beter kennen.

Hands-on: Tot slot leer je ook hoe zaken in handen te nemen, samen doelen bereiken. Zowel met je medeleiding als met de leden en de ouders van die leden. Dit doe je niet zomaar, maar vraagt af en toe extra energie om anderen te enthousiasmeren en te motiveren.

Actuele blog artikelen