Tot 88,7% kostbaar talent verloren vanaf de eerste klik

Gepubliceerd op: 11 december 2018

Wie online solliciteert, komt nog vaak lange en complexe formulieren tegen. Van weeral een nieuwe account aanmaken tot dertig verschillende vragen invullen alvorens je eindelijk de knop ‘sollicitatie verzenden’ ziet. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat een lang sollicitatieformulier sollicitanten nog vaak wegjaagt. Hou het kort.

88,7%, dat is het percentage aan potentiële kandidaten dat afhaakt wanneer een sollicitatieprocedure meer dan 45 vragen telt. Werkgevers die hun sollicitanten verwelkomen met een lang formulier, verliezen al kandidaten nog voor ze zich bekend hebben kunnen maken. Enkel zij die hopeloos genoeg zijn om de lijdensweg van een online sollicitatieformulier te doorstaan, blijven over. Gezien de huidige kandidatenmarkt, is dit geen goed nieuws, je maakt je vijver alleen maar kleiner.

Kandidaten zijn het ondertussen gewend om snelle sollicitatieformulieren te doorlopen. Hoe meer bedrijven zich hieraan aanpassen, hoe harder je als werkgever uit de boot valt met een langdradig formulier. Innoveren betekent dus verkorten. Zo schakelde het Amerikaans bedrijf AT&T onlangs over naar een verkort sollicitatieformulier en zag het aantal afgehaakte sollicitanten dalen met 55%. Inkorten is de boodschap.

Ook Select maakte er werk van. ‘Bij Select hanteerden we tot vorig jaar een uitgebreid sollicitatieformulier. Maar daar zijn we met de komst van de nieuwe website vanaf gestapt,’ vertelt Marketing Coördinator Antje Van Hoeymissen. ‘We wilden het de kandidaat zo eenvoudig mogelijk maken. En ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Bezoekers van onze website kunnen binnen de twee minuten solliciteren én ze kunnen hun CV uploaden.’ Bovendien is de website ook uitgebreid getest op mobielvriendelijkheid. Geen overbodige luxe, want 44% van de sollicitanten die jobs zoeken op Indeed doen dit via hun smartphone of tablet.

De digitale versnelling betekent niet dat we naar onpersoonlijk rekruteren moeten gaan. De grootste troef van Select is en blijft het menselijke en het persoonlijke. Die blijven centraal staan op de nieuwe website. ‘Op de oude website was dit enigszins duidelijk maar op de nieuwe hebben we die persoonlijkheid ook doorgetrokken in de online sollicitatie,’ legt Antje uit. ‘Bij elke vacature verschijnt het visitekaartje van de consultant: naam, telefoonnummer, emailadres en foto. Ook na de sollicitatie kan de kandidaat nog bijkomende vragen stellen aan de consultant via de website. We merken dat dit goed werkt.’

Bron: indeed  

Actuele blog artikelen