Begeleiding van buitenlandse verpleegkundigen cruciaal

Gepubliceerd op: 28 juni 2019

Tegen 2026 heeft ons land jaarlijks 46.600 extra mensen nodig in de zorgsector. Om dit groot tekort aan verpleegkundigen in onze ziekenhuizen en woonzorgcentra op te vangen, gaan we steeds vaker op zoek in het buitenland, ook buiten Europa. Een goede integratie is daarbij onmisbaar.

In vijf jaar tijd is het aantal vacatures voor verpleegkundigen bij de VDAB vervdrievoudigd. Dat groeiende tekort in de zorgsector is te wijten aan verschillende factoren. Steeds minder studenten beginnen aan de opleiding en ook de vergrijzing van de bevolking is een deel van het probleem. Dan maar hoogopgeleide verpleegkundigen zoeken in het buitenland.

Maar ook dat verloopt soms stroef. In Europa ontstaan nu ook grote tekorten en verhoogt de vraag naar dienstverlening. Landen als Polen en Roemenië kampen zelf met een tekort. Al zijn er buiten de Europese grenzen nog genoeg hoogopgeleide verpleegkundigen die hier een toekomst willen uitbouwen.

“Wij werken bijvoorbeeld samen met mensen uit de Filipijnen,” zegt William de Marbaix, directeur bij Select Medical. “Dat zijn mensen die uit een heuse zorgcultuur komen en al heel wat ervaring hebben als verpleegkundige in ziekenhuizen met erkende kwaliteitslabels, maar moeilijk werk vinden in eigen land.”

Meer begeleiding

Alleen verslikken Aziatische verpleegkundigen zich in Vlaanderen soms in het cultuurverschil, zei Margo Cloet van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro onlangs aan De Tijd. Ook de taalbarrière kan een hinderpaal zijn.

Juist daarom is het zo belangrijk om deze buitenlandse werknemers voldoende te begeleiden, vindt William. “We zien vaak dat ze een beetje aan hun lot worden overgelaten eens ze aan de slag gaan in een ziekenhuis of woonzorgcentrum. Er is geen tijd om ze stilaan te doen integreren en er is niemand die een bindende factor is. Ze bieden geen extra taallessen aan en steken er geen geld in. Al die elementen verhogen het risico dat het slecht afloopt."

“Daarom geloven wij heel erg in een goede coaching,” zegt hij. “Als je werkt met buitenlandse mensen en culturen, buiten Europa, dan moet je ze ook de kans geven om te integreren, niet alleen technisch, maar ook cultureel. Dat wil zeggen dat je de mensen mee moet begeleiden op de werkvloer, in hun socio-culturele omgeving.”

Dat kan door extra taalopleidingen aan te bieden en een tussenpersoon aan te stellen die vertrouwd is met de cultuur en de sector. “Wij hebben hier in België onze eigen verpleegkundige van Select die de nieuwe verpleegkundigen op de werkvloer begeleidt,” zegt William. “Wij zijn ook hun werkgever zodat ze gedurende een jaar de basis kunnen leggen om een goed leven op te bouwen in België.”

“Dat is goed voor de kandidaat in kwestie want ze kennen ons, ze hebben een ankerpunt. En dat is goed voor de klant, want die heeft niet altijd de tijd om die integratie mee te helpen.”

Actuele blog artikelen