“De zorgsector moet aantrekkelijker worden”

Gepubliceerd op: 23 juli 2019

De zorgsector kampt al jaren met personeelstekorten. Tegelijk kiezen steeds minder studenten voor een opleiding verpleegkunde. Er zijn dringend extra inspanningen nodig om de sector en opleidingen terug aantrekkelijk te maken, vindt onze expert bij Select Medical.

In het academiejaar 2018-2019 daalde het aantal inschrijvingen voor de bacheloropleiding verpleegkunde met maar liefst 14,3 procent in Vlaanderen vergeleken met het jaar ervoor. Dat zijn er maar liefst 1.221 minder dan twee jaar geleden.

Bovendien zorgt een nieuwe regeling dit jaar voor een verminderde instroom. In 2016 werd de driejarige bacheloropleiding verpleegkunde namelijk verlengd naar vier jaar. Dat wil zeggen dat de studenten die dit jaar in juni zouden afstuderen nog een bijkomend jaar moeten volgen. Intussen raakt bijna de helft van de vacatures in sector niet ingevuld.

Imagoprobleem

Volgens William de Marbaix, directeur bij Select Medical, kampt de zorgsector met een imagoprobleem. “Nu de economische crisis zo goed als voorbij is, weten jongeren dat er veel aanbod is en ze veel studiekeuze hebben. De meesten kiezen voor opleidingen die aantrekkelijker zijn, zoals bijvoorbeeld Stem-richtingen (science, technology, engineering en mathematics).”

“Ze zijn minder geneigd om verpleegkunde te volgen zodat ze niet in de weekends en tijdens feestdagen moeten werken, of geen late en vroege shiften moeten doen. Bovendien horen ze dat er overal tekorten zijn, het budget te krap is om extra mensen aan te nemen en er mensen onderdoor gaan door fysische en psychische druk.”

Oplossing in zicht?

Om het tekort aan Stem-profielen aan te pakken, stippelde de Vlaamse regering in 2012 een actieplan uit om loopbanen in deze sectoren te stimuleren. De aanpak lijkt te werken: uit recente cijfers blijkt dat meer jongeren de keuze maken voor een opleiding techniek en wetenschappen.

William pleit voor soortgelijke maatregelen in de zorgsector, die daarentegen maar weinig nieuwe mensen aantrekt. “In eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van de regering om hier iets aan te doen,” vindt hij. “Zij moeten ook de opleidingen in de zorgsector meer promoten.”

“Doelgerichte marketingcampagnes, zoals bij Stem, zijn echt nodig. Je moet niet enkel mensen in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum laten zien, maar ook van een operatiezaal of een cardiologie afdeling. Dat zijn interessante omgevingen die aantrekkelijk kunnen zijn voor potentiële verpleegkundigen.”

Bovendien wordt het jaar 2025 een kantelpunt, volgens William. “Dan gaan er enorm veel mensen met pensioen, ook in de zorg. Als er binnen vijf jaar onvoldoende wordt geïnvesteerd in het interessanter maken van de opleiding en de sector, en er niet veel meer wordt ingezet op arbeidsmigratie en zijdelingse instroom, dan hebben we echt een groot probleem.”

“Maar ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen omkeren. Select Medical werkt hier volop aan door ook kandidaten vanuit het buitenland aan te trekken en voldoende begeleiding voor haar werknemers te voorzien. Maar ook in België doen we er alles aan om de juiste verpleegkundigen te vinden en te plaatsen.”

Ben jij nog op zoek naar een interessant job in de zorgsector? William helpt je graag verder. Je kan hem steeds contacteren via William.deMarbaix@selecthr.be

Actuele blog artikelen