Heb ik nog een sollicitatiebrief nodig?

Gepubliceerd op: 26 juni 2019

In tijden van digitalisering en sociale media lijken sollicitatiebrieven soms overbodig. Maar is dat wel zo? VDAB legde de vraag voor aan tien bedrijven uit verschillende sectoren.

Opmerkelijk: bij negen van deze bedrijven is een sollicitatiebrief niet verplicht en volstaat een cv bij externe sollicitaties. Vooral bij profielen die minder vertrouwd zijn met het schrijven van dergelijke brieven, zoals zorgkundigen, huishoudhulpen en techniekers, vinden sommige werkgevers een sollicitatiebrief overbodig. In deze gevallen kan een cv als eerste screening zeker voldoende zijn.

Toch een meerwaarde

Maar in veel gevallen blijft een goede brief nog altijd een extra troef, zo vinden de meeste rekruteerders. Als kandidaat toch een sollicitatiebrief sturen samen met je cv heeft dus wel degelijk zin. Zeven van de ondervraagde bedrijven vinden dat je dan een streepje voor hebt op andere kandidaten.

Niet alleen toon je met een motivatiebrief (liefst aangepast aan de vacature en het bedrijf) dat je moeite hebt gedaan, maar het kan ook uitsluitsel geven bij twijfel. Rekruteerders kunnen hier namelijk veel informatie uit halen die beslissend kan zijn om kandidaten uit te nodigen.

Zo is voor Lore Voet, consultant technics & engineering bij Select Kempen, een motivatiebrief niet steeds noodzakelijk, maar wel gunstig “als een cv niet meteen voor zich spreekt, bijvoorbeeld bij onderbroken werkervaring, een carrièreswitch of job wissels.”

Bovendien biedt zo’n brief je de kans om extra uitleg te geven indien je geen of weinig ervaring hebt voor de functie. Je kan je keuze voor het bedrijf toelichten en extra informatie geven over je ambities en verwachtingen. Rekruteerders hechten hier belang aan.

“Je kan er bepaalde zaken extra in de verf te zetten die relevant kunnen zijn voor de vacature,” zegt Lore. “Een motivatie kan ervoor zorgen dat je al een stuk achtergrond meekrijgt die belangrijk zou kunnen zijn voor de vacature en die er niet meteen uitspringt in het cv.”

Wel nog verplicht

Ook al is een motivatiebrief in veel gevallen geen absolute noodzaak meer, jouw cv is dat wel. Die moet dus prima in orde zijn.

Maar hoe stel je een goede cv op? Duidelijk en correct taalgebruik zijn hierbij essentieel. Wees bij het schrijven van je cv beknopt en duidelijk. Vermijd taalfouten, ongebruikelijke afkortingen en ingewikkeld jargon.

Verder bepaalt een goede opmaak dan weer de look-and-feel van je cv. Zorg dus voor duidelijke rubrieken en gebruik witruimte en kaders waar nodig.

Wil je nog tips over hoe je de perfecte cv opstelt? Dan kan je hier onze handleiding raadplegen. Heb je weinig inspiratie en kan je wel een voorbeeld gebruiken? Bekijk dan hier ons cv-voorbeeld.

Bron: http://tiny.cc/egxs8y  

Actuele blog artikelen