Limburg hardst getroffen door de war for talent

Gepubliceerd op: 29 mei 2019

Uit de SD Worx-barometer1 blijkt dat kmo’s in de provincie Limburg minder plannen hebben om personeel aan te werven vergeleken met de rest van Vlaanderen. Daarbovenop komt nog eens dat de vacatures die ze wel uitschrijven, langer blijven openstaan. Twee factoren die de war for talent extra aanwezig maken in de provincie.

In Vlaanderen plannen gemiddeld 34,4% van de kmo’s om voor de zomer nieuwe medewerkers in dienst te nemen. In de provincie Limburg ligt dit cijfer beduidend lager. Slechts 26,8% van de Limburgse kmo’s zullen op korte termijn personeel aanwerven, het laagste percentage in Vlaanderen. Mieke Veltjen, regional manager Limburg bij Select merkt vooral dat de bouw en automotive onder druk staan, twee belangrijke sectoren in onze regio.

HR-partner kan bedrijven ontzorgen

Een mogelijke oorzaak van die verminderde vraag naar personeel, kan het tekort aan beschikbaar talent in de regio zijn. Want vacatures blijven ook langer openstaan in Limburg dan in de rest van Vlaanderen. Zo’n 43,4% van de vacatures geraken niet ingevuld, terwijl dit in Vlaanderen over 30,4% gaat.

“We merken in Limburg dat er een grote nood is aan een kwalitatieve HR-partner die voldoende kennis in huis heeft om een doorwinterde screening te doen. Op die manier kunnen HR managers heel wat energie besparen. Onze experts bij Select kennen de regio, kennen de sector en leren hun klanten uitermate goed kennen om zo de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Zo ontzorgen we bedrijven.”

Wachten tot de vijver zich opnieuw aanvult is geen optie

Uit de analyse van SD Worx trekt Jobat de volgende conclusie: Limburgse bedrijven stellen minder aanwervingen voorop omdat de vacatures toch niet op korte termijn ingevuld geraken. Mogelijk wachten ze af tot de vijver met talent opnieuw aanzwelt.
Mieke geeft aan dat er betere strategieën zijn: “Die vijver zal niet snel terug aangroeien. Het tekort blijft en zal in de toekomst nog groter worden.” Om hierop in te spelen zoekt Select alternatieven via international sourcing: “Ons nieuw kantoor in Pelt bevindt zich dan ook op de ideale locatie. International Sourcing moet namelijk niet meteen aan de andere kant van de wereld gebeuren. Vanuit Noord-Limburg zitten we al heel dicht bij de Nederlandse grens.” 

1 Bron: https://www.jobat.be/nl/artikels/minder-plannen-voor-aanwerving-meer-lang-openstaande-vacatures-in-limburg/

Meer informatie over wat Select voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Mieke Veltjen via Mieke.Veltjen@selecthr.be of Annemie Baeyens via Annemie.Baeyens@selecthr.be.

Actuele blog artikelen