Select op Knowledge for Growth

Gepubliceerd op: 16 mei 2019

De War for Talent is overal voelbaar in ons land. Vacatures blijven openstaan en er zijn niet genoeg kandidaten. Ook in de Life Sciences sector is het tekort aan talent groot. Flanders.bio, de sectorfederatie wilde dit belangrijke topic dan ook niet uit het oog verliezen tijdens hun conferentie Knowledge For Growth. Marcus Van der Erve, grondlegger van de nieuwe Gen Geo-tool bij Select, deelde er zijn kennis en ervaring tijdens het panelgesprek rond tekort aan talent in de Life Sciences.

Het panelgesprek opende met volgende stelling: als een bedrijf groeit, kan het ook sneller breken. Het panel was van mening dat een groeiende onderneming zijn personeel inderdaad niet mag vergeten. Marcus gaf daarbij de tip om van bovenaf een duidelijke communicatie te voorzien wanneer een bedrijf groeit. “In een groeiend bedrijf, kan je je mensen ook trainen om mee te ontwikkelen. Een ondernemend type persoon dat het bedrijf destijds mee heeft opgestart zal zich bijvoorbeeld moeten aanpassen in een volgende groeifase.”

Samenwerken om te groeien

Joan van de Wetering (Trendminer) legde de nadruk op samenwerking om groei te bevorderen. “Wanneer je process engineers big data laat verzamelen, moeten zij die data ook kunnen lezen en analyseren. Door samen te werken met data scientists kan je veel meer bereiken met de verzamelde data.” Ans De Vos (AMS) was het daarmee eens: “een bedrijf en zijn mensen moeten altijd het grotere doel voor ogen houden om te kunnen groeien.”

Perfecte match op lange termijn

Tijdens het rekruteren gaat een bedrijf vaak op zoek naar iemand die het werk gedaan kan krijgen, iemand die de hard skills heeft. Maar nieuwe werknemers moeten ook in hun toekomstig bedrijfscultuur passen. “Laat daarom een kandidaat met de CEO praten, zo kan hij zelf ondervinden of hij bij de onderneming past,” vertelt Marcus. “En zo kan je je kandidaat ook enthousiast maken. Dat is belangrijk.”

Iemand die je vandaag aanwerft, kan morgen alweer niet in je bedrijf passen omdat jouw onderneming evolueert. “Daarom weet je best op voorhand wat de prioriteiten zijn en zullen zijn. Zodat de kandidaat die je op dit moment aanwerft ook op lange termijn een perfecte match kan blijven.”

Hoe het tekort aanpakken?

Op de vraag hoe we het tekort aan kandidaten kunnen aanpakken, gaf Ans een goeie tip: kijk intern. “Je kan de criteria ook afzwakken en de vijver op die manier breder maken. Door intern te kijken, ben je al zeker van de match met je bedrijf. Dat bespaart je heel wat energie.” Een andere piste die werkgevers kunnen bewandelen zijn andere werkvormen zoals freelancers of projectsourcing. “In een ideale wereld zou er een constructie kunnen ontstaan waarbij bedrijven talenten uitlenen aan elkaar. Je bouwt dan een netwerk van kandidaten op en kan zo afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt, een kandidaat uitlenen.”

Pascale Engelen (Flanders.bio) haalde ook het belang van studenten aan. “We moeten van bij het begin inzetten op studenten. Er is nog een grote kloof tussen de het beeld dat studenten hebben van een job en de realiteit. Met Flanders.bio proberen we die mythes wat uit de weg te gaan aan de hand van talks. We brengen studenten en professionals samen om over de corporate wereld te praten. Ook met stages en op maat gemaakte talent programs ondersteunt Flanders.bio bedrijven en scholen.”

Het tekort aan talenten blijft bij vele bedrijven in de Life Sciences een grote uitdaging. Maar het gaat niet alleen over de juiste persoon aanwerven die de juiste skills heeft. Want wie aan de lange termijn denkt, de koers die zijn bedrijf in de toekomst zal varen, kan de perfect match ook blijven behouden.

Actuele blog artikelen