Stage verhoogt aanwervingskansen: wat vinden onze stagiairs?

Gepubliceerd op: 30 juli 2019

Als pas afgestudeerde maak je meer kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek indien je stage gelopen hebt, blijkt uit een nieuw onderzoek. “Een logisch resultaat,” vinden onze stagiairs bij Select.

Veel laatstejaarsstudenten aan de universiteit kiezen tegenwoordig voor een stage. Maar verhoogt die stageperiode ook hun latere aanwervingskansen? Ja, zo blijkt.

Onderzoekers van de UGent en de KU Leuven stuurden cv’s en motivatiebrieven van twee fictieve kandidaten voor een 600-tal echte vacatures. De kandidaat mét stage-ervaring in zijn cv kreeg bijna 13 procent meer uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek dan afgestudeerden zonder stage.

Ook onze stagiairs Andy Uyttersprot (Gent) en To Staes (Herentals) merken dat hun kansen erop vooruit gegaan zijn.

Wat vind jij van deze bevindingen?

Andy: Ergens stage lopen zorgt zowel voor meer ervaring als het maken van connecties. Een netwerk opbouwen is van groot belang om een goede plaats te bemachtigen binnen de arbeidsmarkt.

To: Door stage te lopen krijg je inzichten en voeling over het werkveld die je in theorie nooit kan leren. Bovendien kunnen werkgevers een stage als een eerste werkervaring zien, waardoor je als pas afgestudeerde een voordeel hebt ten opzichte van je medestudenten.Ik denk dat het een slimme zet is, zeker in een wereld waar een echte war for talent heerst en werkgevers continu op zoek zijn naar werknemers met veel ervaring.

Hoe verloopt jouw stage bij Select?

Andy: Ik heb heel veel bijgeleerd, kreeg veel kansen om me te ontplooien en er was altijd een aangename werksfeer op het kantoor. Complimenten als “Je bent een echte meerwaarde voor het team” en “Het voelt alsof we er een volledige werkkracht bij hebben in plaats van een stagiair” maakte dat ik nog gemotiveerder was. Daarnaast ga ik er deze zomer nog eens aan de slag als jobstudent en kom ik in oktober terug voor mijn tweede stageperiode.

To: Mijn stage bij Select was een zeer positieve en leerrijke ervaring. Mijn collega’s hielden rekening met mijn gebrek aan ervaring en leerden mij stapsgewijs de functie van consultant aan. Op die manier heb ik in slechts twee maanden meer bijgeleerd dan ik ooit had durven dromen. Ook nu ik terug in de aula zit, werpt deze stage nog steeds zijn vruchten af doordat ik mijn leerstof nu ook vanuit de praktijk kan interpreteren.

Heb je het gevoel dat je na jouw stage bij Select daadwerkelijk beter inzetbaar bent op de arbeidsmarkt?

Andy: Dit gevoel heb ik zeker. Na deze stage heb ik de tools en skills ontwikkeld om carrière te maken. Een gedreven bedrijf als Select is de perfecte bootcamp voor het latere werkveld. Zelf heb ik alvast het gevoel dat ik klaar ben om de arbeidsmarkt te trotseren.

To: Wanneer ik op de arbeidsmarkt kom, ben en blijf ik een pas afgestudeerde student. Ik geloof er wel in dat ik een streepje voor heb door mijn stage-ervaring en omdat ik de theorie al in de praktijk heb kunnen omzetten.

Wat raad jij studenten aan die nog twijfelen om een stage als keuzevak op te nemen?

Andy: Zeker doen! Elke kans die je krijgt om stage te lopen bij een relevant bedrijf zou ik aangrijpen. Je leert veel bij, het staat mooi op jouw cv en het is een mooie voorbereiding op het latere werkleven. Ik weet ik nu als geen ander dat ervaring hebben één van de beste troeven is die je kan hebben.

To: Ik zou het hen zeker aanraden. Op slechts enkele weken tijd, leer je via een stage zo veel bij over jouw toekomstige functie en het werkveld. Je legt contacten binnen jouw sector en leert van collega’s met jaren ervaring. Daarnaast zijn er ook kansen na de stage: je kan bijvoorbeeld vakantiewerk of soms zelfs een contract aangeboden krijgen.

Actuele blog artikelen