Waarom gelukkige werknemers 13% productiever zijn

Gepubliceerd op: 13 november 2019

Zijn gelukkige werknemers productiever? Het antwoord op die vraag is ‘ja’, zo blijkt uit recent onderzoek. Career coach Aurélie Van Everbroeck legt uit hoe dat komt.


In een pas verschenen onderzoek bestudeerden wetenschappers de wekelijkse verkoopcijfers van 1.800 callcenter medewerkers van de Britse telecomgroep British Telecom. Die cijfers vergeleken ze met de gelukscores van de verkopers, die wekelijks een geluksenquête voorgeschoteld kregen. Wat blijkt? ‘Erg gelukkige’ werknemers verkopen zo’n 13 procent meer dan diegenen die zich ‘erg ongelukkig’ voelen.

Gelukkige callcenteroperatoren maakten meer oproepen per uur, hielden zich beter aan hun workflow schema en verkochten meer dan hun bedroefde collega’s. Daarvoor werkten ze geen langere uren, maar gingen ze productiever om met hun tijd.

“Er zijn tal van factoren die de productiviteit van werknemers beïnvloeden en geluk is daar, wat mij betreft, ongetwijfeld één van,” zegt Aurélie, expert consultancy en outplacement bij Select.

“Als career coach ontmoet ik mensen in diverse fases van hun loopbaan en stel ik vast dat bepaalde eigenschappen meer zichtbaar zijn bij mensen die zich gelukkig voelen: klantvriendelijkheid, meer ‘goesting’ om te werken, flexibiliteit in taken en werkuren, positieve houding t.o.v. hun werkgever en collega’s, loyaliteit, …”

Hype

Geluk op de werkvloer prijkt ook steeds vaker bovenaan het lijstje van werkzoekenden. “De voorbije jaren lijkt dit nog belangrijk zijn geworden,” merkt Aurélie op. “Ik vraag mensen ook naar de reden van hun zoektocht naar een nieuwe job en vaak is deze nauw gelinkt aan het niet (meer) gelukkig zijn op het werk.”

Daartegenover staat wel dat de zoektocht naar geluk ook mensen kan verhinderen om het te vinden, zo waarschuwt Aurélie. “We kunnen de laatste jaren van een hype spreken,” zegt ze. “Ook naast het werk is de zoektocht naar geluk een belangrijk streven. Als we de media bekijken, lijkt het dat men van je verwacht dat je steeds naar geluk streeft.”

“Toch wil ik hier aanmoedigen om ook te relativeren, het is onmogelijk om continu gelukkig te zijn. Het is normaal dat het soms ‘wat minder’ is en ook daar moeten we mee kunnen omgaan.”

Werkgeluk verhogen

Geluk leidt tot betere prestaties, dus hebben werkgevers er baat bij om het welzijn van medewerkers te verbeteren. “Gelukkig zijn op het werk maakt ook vaak dat werknemers zich langere tijd willen verbinden aan een werkgever,” zegt Aurélie. “Wanneer ze niet gelukkig zijn, gaan ze op zoek naar alternatieven.”

Maar welke stappen kunnen werkgevers dan ondernemen om het geluksniveau in een bedrijf op te krikken? Naast financiële beloningen, hechten werknemers volgens Aurélie vooral belang aan “waardering door leidinggevenden, aandacht voor infrastructuur, autonomie, een goede balans werk-privé, verbondenheid met collega’s en voldoende kansen tot ontwikkeling”.

Development centers

“Ook binnen Select zetten we in op ‘geluk’ en we willen dit ook voor onze klanten faciliteren,” zegt Aurélie. “Een aantal van onze diensten zoals development centers, coaching en loopbaanbegeleiding kunnen hier een belangrijke rol in spelen en worden steeds populairder.”

Zo zit vooral de vraag naar development centers in de lift. “Dat is een instrument waarbij de werkgever toont dat hij aandacht heeft voor de kwaliteiten van zijn werknemer en deze gericht wenst in te zetten in de organisatie,” zegt Aurélie. “Ook ondersteunt een development center de deelnemer op het vlak van zelfreflectie.”

“Het is dus een interessant hulpmiddel in de toolbox van werkgevers die aandacht hebben voor het geluk van medewerkers. En weten dat we als HR dienstverlener bijdragen aan dat geluk, dat maakt onze job zinvol en draagt dan weer bij aan ons geluk.”


Denk jij aan een carrièreswitch of wens je meer informatie over onze diensten? Neem dan contact op met onze Career Coach Aurélie Van Everbroeck via Aurelie.VanEverbroeck@selecthr.be

Actuele blog artikelen