War for talent: “Kijk verder dan het diploma”

Gepubliceerd op: 16 juli 2019

De werkgelegenheid is sterk gegroeid sinds de economische crisis, maar de vooruitzichten voor 2020 zien er minder rooskleurig uit. Werkgevers moeten verder kijken dan het diploma van hun kandidaten, menen onze experten.

Vorig jaar werden er in ons land netto 62.000 jobs gecreëerd, volgens een rapport van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid. Daardoor steeg de werkgelegenheidsgraad de laatste twee jaar met twee procentpunt tot 69,7 procent.

Maar intussen raakt het probleem van de krapte op de arbeidsmarkt maar niet opgelost. Het aantal openstaande vacatures in ons land heeft onlangs een recordhoogte bereikt: er zijn er volgens de laatste cijfers zo’n 147.700. Dat komt door een afname van de bevolking op de arbeidsleeftijd en een tekort aan juiste profielen.

Om het tij te keren, maande Stijn Baert, arbeidseconoom aan de UGent, bemiddelaars aan om op te treden. “Voor hen is een belangrijke rol opgelegd,” zei hij onlangs aan De Tijd. “Ze moeten werkgevers overtuigen verder te kijken dan het diploma van de werknemer.”

“Juiste ingesteldheid”

“Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten we inderdaad verder kijken dan puur het behaalde diploma,” merkt ook Charlotte Van Ouytsel op, consultant bij Select Herentals. “Wat daarbij, én in deze war for talent, vooral belangrijk is, is de motivatie en ingesteldheid van de kandidaten.”

“Daarom gaan we tijdens onze screenings ook heel erg in op persoonlijkheid, op zowel de motivatoren als de dynamiek van onze kandidaat.”

Tegelijk beginnen steeds meer bedrijven, naast het diploma, het belang in te zien van een goede ingesteldheid en leergierigheid bij hun kandidaten.

“Onlangs kwam een bedrijf bij ons aankloppen omdat ze géén kandidaten vonden met de juiste attitude,” zegt Liz Windey, business development manager voor Select Kempen. “Ze waren allemaal te nonchalant … eentje vonden ze zelfs slapend tussen de rekken in het magazijn.”

“Het bedrijf stapte daarom af van haar vereisten naar ervaring en kennis en legde alle focus op mentaliteit, werkhouding en learnability - aspecten die Select enorm hoog in het vaandel draagt bij de selectie van kandidaten.”

“Select kijkt verder dan de vacature”

Vier jaar geleden hielpen onze consultants in Turnhout, Marc Nuyts, 59, aan een job. Vandaag hebben noch hij, noch zijn werkgever spijt van dit partnership. Als meer bedrijven verder zouden kijken dan cv en vacature, kunnen we het tekort aan kandidaten omkeren, aldus onze experts.

Na een lange zoektocht en meerdere ontslagen kwam Marc terecht in het Select-kantoor in Turnhout. “Na een aangenaam kennismakingsgesprek stelden ze mij voor bij de firma VOS in Brecht.”

Het profiel waarnaar het bedrijf op zoek was sloot niet meteen aan bij dat van Marc. Maar toch bleek hij de ideale match te zijn: “Tijdens het gesprek met de zaakvoerders kwam mijn jarenlange ervaring uitgebreid aan bod en werd het snel duidelijk dat ik mede hierdoor voor hen een meerwaarde kon bieden.”

“Via de gesprekken die Select begeleidde tussen mij en VOS, groeiden we dichter naar elkaar toe,” zegt hij. “Tot op vandaag heb ik geen seconde spijt van mijn beslissing en kan ik mijn commerciële ervaring dagelijks gebruiken bij het ontvangen en bedienen van onze klanten.”

“Ik ben Select dankbaar omdat zij verder hebben gekeken dan die ene vacature en ik zo in de running kwam voor een nieuwe functie binnen het bedrijf VOS Brecht.”

Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem contact op met ons kantoor in Herentals of met onze consultants in Turnhout!

Actuele blog artikelen