Webinar internationaal werven: onze experts delen hun kennis met Essenscia-leden

Gepubliceerd op: 15 oktober 2019

Onze experts deelden vorige week voor een laatste keer hun inzichten om talent te vinden en te binden met leden van Essenscia. Het derde deel van ons “Battle for talent” programma stond ditmaal in het teken van de internationale zoektocht naar talent.


In een exclusieve webinar wierp de verantwoordelijke voor Select International, Jelle Destoop, samen met collega Michiel van Rossum, International Business Director, een blik op de voordelen, maar ook de valkuilen van internationale rekrutering aan de hand van een casus.

“Gegroeid vanuit België, zijn we nu ook actief in Nederland, Luxemburg, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten,” zei Jelle. En dat is nodig: door de toenemende vergrijzing in ons land en in Europa zoeken werknemers steeds vaker hun heil bij buitenlandse werkkrachten.

“Global war for talent”

Maar de oorlog voor talent beperkt zich niet tot het Europese strijdtoneel. Ook ontwikkelde Aziatische landen als Japan, Korea en China kampen met een almaar groter wordend tekort aan werknemers. Het ziet ernaar uit dat die trend zich alleen maar doorzet.

“Er is dus sprake van een heuse ‘Global war for talent’,” merkte Michiel, Business Director voor Select International, op tijdens de webinar. “De sourcing gebieden van de toekomst zullen vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië liggen.”

“Onze afdeling speelt hierop in door deze markten aan te boren in de zoektocht naar talent en dit zowel voor blue als white collar profielen. Al is het evenzeer een kunst om uit deze oceaan de juiste profielen te vissen.”

Van zoektocht naar vliegticket

Hoe Select International juist te werk gaat om buitenlandse werkkrachten te werven, dat lichtte Michiel toe aan de aanwezige bedrijven op basis van een recente casus. Zo moest zijn team in negen maanden tijd meer dan 40 hoogopgeleide technici, ingenieurs en stafmedewerkers vinden voor een buitenlandse high-tech autoruitenproducent die onlangs een nieuwe fabriek bouwde in Vlaanderen.

Door de schaarste aan deze specifieke profielen binnen België en Europa, schakelden Jelle en Michiel hun collega’s in Casablanca, Marokko in. “Zij maken een longlist van potentiële kandidaten,” zei Michiel. “Daarna neemt het projectteam in België het over door een shortlist te maken na extra screenings en interviews. Een selectie van de beste kandidaten wordt dan met de klant doorgesproken.”

Vervolgens wierp Michiel een blik op de - vaak complexe - procedures om deze kandidaten naar België te verhuizen. In dit kader gaf hij de aanwezigen een inkijk in de werkwijze van Select International om het relocatieproces en de aanvraagprocedures voor werkvisa zo goed mogelijk af te handelen.

“We brengen dan ook begrip op dat een nieuwe omgeving en job voor deze buitenlandse kandidaten een hele uitdaging is,” zei Michiel. “Een goede begeleiding en hulp is dan ook nodig, vooral in de eerste maanden. Zo ondersteunen we hen bijvoorbeeld in het zoeken van een vaste huisvesting.”

“We zijn er bij Select van overtuigd dat internationaal aanwerven loont,” voegde hij eraan toe. “Medewerkers die aangeworven zijn in een ander land willen een succes maken van hun job of project in België. Ze zijn dan ook bijzonder gemotiveerd en hebben een langetermijnvisie.”

Indien u vragen heeft over internationale rekrutering, staan onze experts u graag te woord. U kan ze steeds contacteren via:


Actuele blog artikelen