5 Tips voor het ideale video sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 26 maart 2020

Nu we met z’n allen thuis zitten verandert er een en ander. Werken gaat van thuis uit maar ook solliciteren gebeurt niet meer fysiek. Ook bij Select werken we allemaal van thuis en dat betekent dat onze sollicitatieprocedure lichtjes wordt aangepast. Zo zal je uitgenodigd worden voor een videogesprek in plaats van een live interview. Maar hoe pak je zo’n video sollicitatie aan?

1. Goed materiaal

Je hebt een goede internetverbinding en pc nodig om te kunnen videobellen. Test je camera en microfoon. Werken die niet zo goed? Probeer dan je oortjes van je smartphone in je computer te steken. Werk je met een laptop? Zorg dan dat je batterij voldoende is opgeladen. Je kan zelfs met een smartphone een video call doen, maar zet die dan op een stabiele plaats.
Zet andere programma’s even uit en vraag je huisgenoten even geen Netflix of spelletjes te spelen, zodat je internetverbinding niet overbelast geraakt.

2. Zonder je af

Licht je huisgenoten in dat je een sollicitatiegesprek hebt en zet je even apart. Kies voor een neutrale achtergrond. Test even je camera en zet hem goed zodat die mand met vuile was niet te zien is en je belichting goed zit. Ga niet voor een raam of een grote lichtbron zitten, maar zorg dat er een lamp of zonlicht jouw gezicht belicht.

3. Test de software

Er bestaan verschillende applicaties om videogesprekken te voeren: Zoom, Skype, Google Hangouts, Teams, Whereby. Vraag op voorhand welke applicatie jouw recruiter gebruikt en test het zelf eerst. Het kan zijn dat je een update moet uitvoeren van je internetbrowser. Natuurlijk staan wij bij Select jou bij met de opstart van zulke videogesprekken.

4. Vergeet je notities niet

Een videosollicitatie verloopt gelijkaardig aan een live interview. Vergeet dus zeker niet pen en papier klaar te leggen, jouw CV en de vacature. Schrijf de vragen die je hebt op een papier en vergeet deze niet te stellen. Op kantoor bieden we jou altijd een koffie of glas water aan, maar via video gaat dit niet. Vergeet daarom zelf niet iets om te drinken klaar te zetten, zo hoef je het gesprek niet te pauzeren om naar de keuken te lopen.

5. Denk aan je uitstraling

Het is niet omdat je ‘enkel’ op videobeelden te zien bent, dat je jouw uitstraling niet moet verzorgen. Niet alleen je kleding is daarbij belangrijk, maar ook je houding. Straal zelfvertrouwen uit, maak oogcontact, glimlach en wees geïnteresseerd. Misschien helpt het wel om je sloefen in te ruilen voor schoenen?

Select past zijn sollicitatieprocedure lichtjes aan zolang de Corona maatregelen van kracht zijn. Meer informatie vind je hier.

Actuele blog artikelen