Bedrijven blijven aanwerven ondanks crisis

Gepubliceerd op: 11 mei 2020

Uit een onderzoek van de Antwerp Management School, HRPro.be en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO – FEB) blijkt dat zes op de tien grote en middelgrote bedrijven blijven aanwerven. Dit over de periode 3 tot 18 april.

Aan 1.241 bedrijfsleiders werd gevraagd of ze vandaag nog aanwerven. Slechts een minderheid acht het waarschijnlijk (13%) of zeer waarschijnlijk (3%) dat er mensen zullen moeten vertrekken. Het overgrote deel van de ondervraagde bedrijven blijft aanwerven: evenveel als voordien (41%) en zelfs meer dan voorzien (2%).

Dat geldt niet voor de kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers waar in 69% van de gevallen een aanwervingsstop is. Bovendien speelt activiteitsgraad en de sector een grote rol.

Thuiswerk en mentaal welzijn

Bijna 4 op de 5 bedrijfsleiders en HR-professionals voorzien een stijging in het thuiswerk na de crisis (78,4%); Ook binnen de groep bedrijven waar er voor de crisis geen thuiswerk was (37,4%), geeft slechts 6% aan dit niet te overwegen na de crisis.

Respondenten gaven ook aan bezorgd te zijn over de mentale gezondheid van hun medewerkers na de crisis: 44% van de respondenten uit risicosectoren en 37% uit de cruciale sectoren verwacht na de crisis een verhoogde uitval van werknemers omwille van stress.

Als Select staan we u hierin graag bij. Werft u aan? Dan ondersteunen we uw zoektocht naar personeel. Heeft u andere vragen in verband met thuiswerk, welzijn of andere HR vraagstukken, dan bieden we graag ons advies op maat. Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op met onze lokale kantoren.

Actuele blog artikelen