Dankzij Coronacrisis straks nog meer vraag naar IT’ers en ingenieurs

Gepubliceerd op: 20 juli 2020

Hoewel de Coronacrisis voor een daling zorgde van het aantal vacatures, verwachten experts nu opnieuw een stijging in de vraag naar ingenieurs & IT’ers. De knelpuntnberoepen zullen dus op lange termijn knelpuntberoepen blijven.

Daling in het aantal vacatures


VDAB merkte de afgelopen maanden een daling in het aantal vacatures binnen de knelpuntsectoren IT en techniek. Voor het meest gevraagde profiel “analist-ontwikkelaar ICT” verschenen de voorbije 12 maanden slechts 1.512 vacatures, een daling van 41 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal vacatures voor algemeen informatica- en ICT-medewerkers daalde met 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Woordvoerster van VDAB Joke Van Bommel, legt hiervoor de oorzaak bij de coronacrisis: ‘Vooral bij bedrijven die op projectbasis werken met freelancers, zien we een daling.’

Wat de ingenieurs betreft, merkt VDAB een gelijkaardig beeld: vacatures voor profielen onder de noemer ‘expert onderzoek en ontwikkeling in de industrie’, daalden in aantal met 10 procent. Vacatures voor productmanagers kenden een daling van 37 procent.

Nieuw onevenwicht maakt witte raaf weer vindbaar


Volgens Van Bommel maakt de lagere vraag en het groter aantal werkzoekenden het mogelijk voor bedrijven om de witte raaf te vinden. De terughoudendheid van bedrijven en de economische onzekerheid maken bovendien dat kandidaten sneller beslissen om voor een job te gaan.

Wat het statuut van knelpuntberoep betreft, is er volgens Van Bommel weinig beweging. ‘Het aantal werkzoekende ingenieurs is nauwelijks gestegen en de daling in aantal vacatures is niet voldoende om vraag en aanbod in evenwicht te brengen.’

Vraag naar IT & ingenieurs zal terug stijgen


In de afgelopen periode hebben bedrijven meer dan ooit beroep gedaan op technisch talent. Denk maar aan de ontwikkeling van een vaccin of het opzetten van een veilige thuiswerkomgeving. Digitalisering is voor de gehele economie nu in een hogere versnelling geschakeld dankzij Corona. Bijgevolg zal zeker op lange termijn de vraag naar technisch talent alleen maar groter worden.

Hoe kunnen we helpen? Onze collega's van Select Projects zijn gespecialiseerd in het vinden van technisch talent en ingenieurs. Op zoek naar de juiste profielen binnen IT? Het team van iStorm beantwoordt al uw vragen!

Bron: https://tinyurl.com/ycwuo4k6

Actuele blog artikelen