Dit zijn de 6 meest belangrijke jobskills in 2020

Gepubliceerd op: 13 januari 2020

In 2020 zullen meer dan 20 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. De industriële revolutie 4.0 ontwikkelt zich verder en net zoals bij de vorige revoluties zullen de gevraagde skills transformeren. Volgens het Wereld Economisch Forum zal 35% van de huidige essentiële skills binnen dit en vijf jaar veranderen. Hieronder lees je de 10 meest belangrijke vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn in 2020.

1. Kennis van data

Data is kostbaar goed geworden voor bedrijven. Ze zijn de motor van veel veranderingen en evoluties. Maar die waardevolle data moet ook goed gelezen kunnen worden, anders blijft de meerwaarde ervan uit.

2. Kritisch denken

Nieuwe informatie komt vandaag de dag in overvloed tot bij ons. Daarom is het belangrijk kritisch te kunnen denken. De kunst om het juiste onderscheid te maken tussen misinformatie, fake news en relevante data draagt bij aan het succes van een organisatie. Dit betekent niet dat je negatief moet zijn, maar juist open-minded en objectief moet kunnen beslissen over de kwaliteit van nieuwe informatie.

3. Technische kennis

Artificiële intelligentie, Internet of Things, virtual reality, robots en nog veel meer technologische ontwikkelingen zullen onderdeel gaan uitmaken van het dagelijks leven en dus ook de werkvloer. Zowel in fabrieken als in advocatenkantoren. Werknemers met technische skills zullen een stapje voor hebben terwijl andere deze nieuwe technologie zullen moeten aanvaarden.

4. Flexibiliteit

Omdat de werkomgeving verandert, veranderen ook de gevraagde vaardigheden. Wat gisteren werkte, werkt vandaag niet meer en daar zullen werknemers zich naar moeten aanpassen. Ze zullen nieuwe skills moeten kunnen aanleren en oude moeten afleren.

5. Creativiteit

Machines zullen in de toekomst veel overnemen, maar een waardevolle menselijke skill die niet snel zal digitaliseren is creativiteit. De organisaties van morgen zullen creatieve zielen nodig hebben om nieuwe ideeën, nieuwe manieren van denken & werken te ontwikkelen die cruciaal zijn om vooruit te kunnen.

6. Culturele intelligentie en diversiteit

Organisaties worden steeds meer divers, collega’s moeten elkaar respecteren ongeacht ras, religie, leeftijd, gender en geaardheid. Bovendien vervagen internationale grenzen en moeten werknemers leren omgaan met andere culturen, talen en religies. Medewerkers met een sterke culturele intelligentie die zich snel aanpassen aan personen met een andere achtergrond, zorgen niet alleen voor meer inclusiviteit op de werkvloer maar ook binnen de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Met deze zes skills ben je verzekerd van een job in de toekomst. Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging in 2020? Neem een kijkje in ons aanbod van vacatures.


Bron: Forbes magazine

Actuele blog artikelen