Ghosting: waarom antwoordt mijn kandidaat plots niet meer?

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020

Yes! Je hebt een topkandidaat kunnen bereiken, hij heeft op je LinkedIn-bericht gereageerd, de telefonische screening ging goed, er was een klik en jullie hebben een datum geprikt voor een eerste gesprek.

Je neemt het CV nog eens door en boekt een vergaderzaaltje. Maar op de dag van de feite komt de kandidaat niet opdagen. Je geeft hem een kwartiertje, hij zal wel in de file staan of zijn trein heeft vertraging. Een half uur na jullie afgesproken uur is er nog steeds niemand te zien. Je belt maar krijgt meteen voicemail. Een tijdje later probeer je opnieuw, maar geen reactie.

Er zal wel iets zijn tussengekomen: een lekke band, een gemiste trein, autopech. Hopelijk is alles nog in orde met die kandidaat en is er niets ernstig gebeurt. Anders had hij je zeker wel verwittigt. Op het einde van de dag, stuur je nog een mailtje en besluit je de volgende dag terug te bellen. Maar het blijft doods aan de andere kant. Alsof de kandidaat nooit heeft bestaan, alsof het plots een spook is. In vaktermen wordt dit ghosting genoemd en troost je, je bent niet de enige die dit doormaakt.

Je bent niet alleen: 83% van de werkgevers maakt het mee

Ghosting is een term uit de datingwereld maar komt steeds vaker voor in de HR wereld. Het gaat om kandidaten die middenin het sollicitatieproces niets meer van zich laten horen, maar ook over werknemers die op hun eerste werkdag niet komen opdagen of het na een week voor bekeken houden. In de Verenigde Staten zijn 83% van de werkgevers geghost en geven 18% van de werkzoekenden toe te hebben geghost.

(lees onder de foto verder waarom kandidaten ghosten)

Indeed ging op onderzoek uit en vroeg aan 250 werkzoekenden waarom ze aan ghosting deden.

Reden 1: Oog om oog, tand om tand

“Werkgevers ghosten mij zo vaak”, zegt een kandidaat. “Als zij het doen, waarom ik dan niet?” Uit onderzoek van Indeed blijkt dat dit een van de belangrijkste argumenten is voor ghosten. “Het is me al zo vaak gebeurd”, klaagt een ander. “Het is alsof ik na het sollicitatiegesprek ineens niet meer bestond.”

Als werkgever of recruiter hou je je kandidaten best zo goed mogelijk op de hoogte doorheen het proces. Ook als de kandidaat niet geschikt is, kan je hem wel nog steeds laten weten dat hij niet weerhouden is. Want denk eraan dat een slechte candidate experience geen goede reclame is.

Reden 2: De sollicitatieprocedure is te lang

Een telefonische screening, een eerste gesprek, een persoonlijkheidstest, nog een gesprek, een sollicitatieprocedure kan soms onnodig lang zijn. “Als je een baan zoekt”, zei een van de kandidaten, “ga je natuurlijk niet zitten wachten tot werkgevers eindelijk een beslissing hebben genomen.” Een ander verklaarde zijn ghosting als volgt: “Tegen de tijd dat ze eindelijk reageerden, was ik al lang ergens anders aan de slag.”

Reden 3: Er is gewoon geen match

Een kandidaat legt uit: “Als ik niets meer van me laat horen na een sollicitatiegesprek, is dat meestal omdat ik nieuwe dingen hebt ontdekt, bijvoorbeeld een slechte sfeer of een bedrijfscultuur die niet bij me past.” Ze zijn op zoek gegaan naar reviews, of hebben contact opgenomen met andere werknemers.

Reden 4: Het aanbod blijkt ondermaats

Als kandidaten plots merken dat de baan ver onder hun niveau ligt, of het aanbod zwaar teleurstelt, haken kandidaten plots af. “Ik heb hard gewerkt voor mijn diploma’s en heb jaren gewerkt om op dit niveau te komen. Als ik word uitgenodigd voor een gesprek, ga ik ervan uit dat deze aansluit op mijn kwaliteiten”, licht een ervaren professional toe. “Als dat niet zo blijkt te zijn, is dat teleurstellend. Dan heb ik weinig zin om er verder nog tijd in te steken.”

Reden 5: Soms gebeurt het gewoon

Sollicitanten hebben vaak meerdere sollicitaties lopen. Wanneer er plots iets tussenkomt, vergeten ze gewoonweg te verwittigen: “Het ging per ongeluk. Ik had gesolliciteerd en werd uitgenodigd voor een gesprek. Toen werd mijn dochter ziek en vergat ik helemaal de afspraak af te zeggen.” Sollicitanten zijn uiteraard niet louter met solliciteren bezig, ze hebben immers nog hun huidige job, een gezin en een rijk sociaal leven.

Reden 6: Recruiters zijn niet flexibel

Van kandidaten wordt vaak gedacht dat ze op eender welk moment beschikbaar moeten kunnen zijn, terwijl recruiters een nauwere agenda hebben. Een kandidaat uit het onderzoek kreeg 24u vooraf een uitnodiging; “Het was ook nog eens anderhalf uur rijden. Dat kreeg ik echt niet op zo’n korte termijn geregeld. Toen ze vroeg of het wat later kon, was daar geen ruimte voor. Dus kwam ik gewoon niet opdagen. En daar heb ik eigenlijk ook helemaal geen spijt van.”

Reden 7: Angst voor de gevolgen

Een laatste reden voor ghosting is de angst dat hun sollicitatie bekend geraakt bij hun huidige werkgever. Ze zijn plots bang om te solliciteren tijdens de werkdag of durven niet meer hun huidige carrière op het spel te zetten voor iets nieuws.

Heb jij als recruiter al te maken gehad met ghosting? Voorkomen is beter dan genezen! Werk daarom aan je candidate experience, hou je kandidaten op de hoogte tijdens het sollicitatieproces en communiceer open. Vind je dit teveel werk of laat je die opvolging liever aan anderen over? Wij kunnen helpen door voor jou op zoek te gaan naar geschikte kandidaten die zeker en vast komen opdagen.

Meer informatie vind je op deze webpagina of neem contact op met een vestiging in jouw regio.

Bron: https://bit.ly/30wKjGW

Actuele blog artikelen