Heb ik recht op vakantie als beginnende werknemer?

Gepubliceerd op: 29 juni 2020

Om stoom af te blazen trekken weer veel Belgen op vakantie deze zomer. Maar de regeling omtrent vakantie is niet voor iedereen gelijk. Wat als je net aan de slag bent gegaan?

Werknemers in de privésector hebben recht op betaald verlof. Dat wordt dan berekend op basis van het aantal dagen dat ze het jaar voordien hebben gewerkt. Zo hebben mensen die een volledig kalenderjaar gewerkt hebben recht op 20 dagen betaalde vakantie.

Maar als je net afgestudeerd bent en snel aan het werk bent gegaan, heb je geen vakantiedagen opgebouwd in het jaar voordien. Dus gelden er andere wetten.

Jeugdvakantie

De overheid geeft jonge werknemers gelukkig wel de kans om vakantie te nemen in hun eerste werkjaar. Een ‘jeugdvakantie’ geeft jongeren de gelegenheid vier weken betaald verlof te nemen.

Natuurlijk zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden. Je hebt enkel recht op jeugdvakantiedagen als je op 31 december van het jaar dat je afstudeerde nog geen 25 jaar bent en minstens een maand als loontrekkende gewerkt hebt. Daarnaast moet je werk hebben en alle gewone betaalde vakantiedagen waarop je recht hebt, al opgenomen hebben.

Hoeveel wordt je dan betaald? De uitkering bedraagt 65% van je brutoloon op het moment dat je jouw eerste vakantiedag opneemt. Dat loon is wel begrensd op 2.297,90 euro.

Ben je net afgestudeerd en ben je op zoek naar een eerste werkervaring? Onze consultants helpen je graag verder. Meer info via deze link

Bron: https://bit.ly/2LIbfNf

Actuele blog artikelen