Hoe geef ik een compliment op het werk?

Gepubliceerd op: 28 februari 2021

Toegegeven, een compliment krijgen is altijd leuk. Je zou denken dat complimenten geven dat ook is, maar dat is het niet altijd zo. Je wilt vermijden als een slijmbal over te komen, zeker op het werk. Hier vind je enkele tips om alsnog jouw complimenten uit te delen.

Zeker in deze tijd van afstand houden en thuiswerken kan het krijgen van een compliment wonderen doen. Maar vaak is het geven van een compliment niet altijd zo eenvoudig. Je wilt je baas niet complimenteren om te vermijden het lievelingetje te worden. Je wilt je collega niet vertellen dat hij iets geweldig deed, anders zou hij denken dat je zijn project wilt overnemen. En jouw medewerkers complimentjes geven, doet je misschien overkomen als een geforceerde “coole baas”.

Maar hoe deel je dan wel op de juiste manier een compliment uit…

Aan je leidinggevende?

Er is niets mis met een compliment geven. Integendeel een compliment verzinnen dat je niet meent, is vele malen erger. Zeggen dat je zijn nota’s erg handig vond en die achteraf zelfs niet lezen, brengt je in een lastig parket. In de plaats daarvan kan je een compliment geven wanneer jouw baas je iets aanleert.

De truc is om hierin heel specifiek te zijn. Als hij of zij je op weg hielp met een moeilijke email, kan je zeggen: “Bedankt voor je advies. Die zin over hoe een extra week ons nog verder kan brengen, geeft vertrouwen en maakt duidelijk dat we nog steeds op schema zitten.” Door een compliment te koppelen aan een les die je leerde, klinkt het veel oprechter.

Aan je teamgenoot?

Je wilt twee dingen vermijden wanneer je teamgenoten complimenten geeft. Enerzijds wil je niet overkomen alsof het jouw doel is door iedereen leuk gevonden te worden. Anderzijds wil je niet dat je autoritair overkomt. Door complimenten aan je collega te geven, kan het erop lijken dat je hem of haar graag evalueert.

Je bent opnieuw best specifiek. Geef je teamgenoot een compliment over zijn specialiteit. Iets wat jij zeker niet in je takenpakket wilt opnemen en waar hij zeer goed in is. Heeft hij bijvoorbeeld een update uitgevoerd van de website en heb jij hier al goede dingen over gehoord van klanten, kan je zeggen: “Er hebben al 5 klanten gebeld over onze nieuwe website. Ze vinden hem super goed.” Dat komt oprechter over dan te zeggen dat iemand “goed bezig is”.

Aan je medewerker?

Medewerkers willen waardevolle feedback. Laat hen zien dat je veranderingen opmerkt. Komt iemand die normaal niet op tijd is, plots elke dag wel op tijd, dan kan je er iets van zeggen. Maar ga niet datzelfde compliment geven aan iemand die elke dag op tijd komt.

Medewerkers willen weten wanneer ze goed werk leveren én jouw verwachtingen overtreffen. Zie je hen groeien, laat dan zien dat je het opmerkt. Werkt hij of zij een project succesvol af, stelt hij een nieuwe werkmethode voor of zet hij stappen in zaken waar verbetering nodig was, complimenteer dan die positieve veranderingen. Wees opnieuw specifiek en kies er een voorbeeld uit.

Aan je netwerkcontact?

Je hebt vast wel mensen in je netwerk waar je naar opkijkt, die awards winnen en op coole events spreken. Wanneer je hen overlaadt met complimenten kan het snel lijken op idolatrie en dat helpt jouw netwerk-relatie niet vooruit.

Probeer iets toe te voegen aan je compliment om eruit te springen. Zeg niet gewoon “wat een goeie Linkedin Post” maar vermeld waar het jou aan deed denken, of je misschien nog andere bronnen hebt over dit thema, stel misschien een connectie uit jouw netwerk voor. Op die manier zijn het niet gewoon wat complimentjes, maar hebben ze een extra betekenis.

Op 1 maart is het Complimentendag. Geef je graag complimenten? Dat is positief! Je wilt mensen rondom je laten zien dat je hen waardeert. Maar probeer hen niet te overladen met complimenten want zo kan je snel overkomen als onoprecht en dat is nu net het tegenovergestelde van wat je wilt overbrengen. Gebruik de tips hierboven om constructieve oprechte complimenten te geven en zo te vermijden dat mensen er andere motieven in zien.

Actuele blog artikelen