Hoe rekruteren in tijden van Corona?

Gepubliceerd op: 6 april 2020

Ondertussen zitten we in week 3 van de Coronacrisis. Terwijl in de ene sector vacatures op pauze worden gezet, is er in de andere sector net een grotere vraag naar personeel. Maar hoe gaat dat nu, rekruteren in tijden van social distancing en thuiswerken? We delen alvast enkele adviezen.

Zet je vacatures online

Er zitten enorm veel mensen thuis op dit moment, werkend of niet. Heel wat mensen krijgen nu tijd om na te denken over hun huidige functie en een andere groep actief werkzoekende zet hun zoektocht van thuis verder. Zet daarom zeker jouw vacatures online. Dit kan zowel op de gebruikelijk betalende jobboards als een gratis jobboard als Indeed of VDAB.

Heb je vacatures die moeten ingevuld worden omwille van de Corona crisis? Dan ondersteunt VDAB jouw zoektocht naar personeel. Duid vacatures aan met #Covid19 in de titel, publiceer ze op en de collega’s van VDAB gaan voor jou mee op zoek naar kandidaten. (meer info op de website van VDAB).

Sociale media

Geen budget om te publiceren op jobboards, probeer dan via sociale media te rekruteren. Op Facebook Jobs kan je gratis een vacature plaatsen vanuit je bedrijfspagina. Moeten jouw kandidaten aan een specifieke vereisten voldoen? Dan kan je hen alvast een vraag laten invullen, vb. Heb je een rijbewijs?

Omdat we met z’n allen thuiszitten, hebben we nu ook meer tijd om actief te zijn op sociale media. Maak hier gebruik van als recruiter door te zoeken naar nieuwe talenten op LinkedIn. Je kan bijvoorbeeld zoeken op profielen die net hun status hebben gewijzigd.

Denk aan je huidige database

Vergeet je eigen database niet. Hier zitten misschien ook wel wat potentiële kandidaten in. Breng hen op de hoogte van de huidige situatie binnen jouw organisatie. Staan er vacatures on hold? Of zijn er nieuwe opportuniteiten bijgekomen? Zijn jullie nog steeds bereikbaar? Door je database warm te houden, kan je hen ook na de crisis nog bereiken.

Pas je sollicitatieprocedure aan

Wat veranderen de maatregelen aan jouw sollicitatieprocedure? Zijn er stappen die nu worden overgeslagen? Worden sollicitatiegesprekken via skype georganiseerd? Wat met een lopende sollicitatie? Zorg dat je jouw kandidaten correct inlicht.

Is het nog veilig om bij jouw organisatie te werken? Vergeet niet te vermelden in nieuwe Covid-vacatures en tijdens sollicitatiegesprekken hoe jullie omgaan met de maatregelen. Hoe verandert het werken nu ten opzicht van voor de crisis? Hoe garanderen jullie de gezondheid van jullie medewerkers?

Denk aan de tijd na de crisis

Het kan zijn dat er nu geen ruimte is om aanwervingen te doen. Dat alles even bevroren wordt. Maar denk dan ook aan later, na de crisis. Leg alvast een aantal talentpools aan met interessante kandidaten. Stel een projectplan op voor na de crisis en zorg dat je optimaal voorbereid bent.

Heb je na het lezen van deze tips nog nood aan advies op maat? Contacteer dan zeker het Select-kantoor in jouw regio. Onze experts bekijken samen vanop veilige afstand wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen tijdens deze crisis.

Actuele blog artikelen