Meer dan een kwart van ontslagen werknemers staat open voor terugkeer naar ex-werkgever

Gepubliceerd op: 9 juni 2020

Uit een rondvraag van Acerta bij 1.020 werknemers blijkt dat 27% van hen bereid is terug te keren naar zijn of haar vorige werkgever. Bij wie een goed contact had met zijn ex-werkgever, stijgt dit aandeel tot 54,6%. Een offboarding met eventueel outplacement begeleiding is dus van belang.

Een goede offboarding is net zo belangrijk als een goede onboarding. Bij een goede offboarding denken we allereerst aan een exitgesprek. Toch komt dit er vaak niet van. Iets minder dan de helft van de ondervraagden geeft aan een exitgesprek te hebben gehad. Wanneer het ontslag er komt op initiatief van de werkgever valt dit terug tot 41%.

Feedback vragen

Zo’n exitgesprek moet ook een lonen. Slechts 51% van de werknemers konden feedback geven en 31% heeft het gevoel dat er ook iets met die feedback gedaan wordt. Een ontslag is een moeilijk moment en het lijkt dan ook niet de ideale timing om feedback te vragen.

Maar ook op een later tijdstip kan je interesse tonen in de feedback van een ex-medewerker. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe de zoektocht naar een nieuwe job loopt en hoe je daarbij kan helpen. Want als ex-werkgever kan je veel doen: een aanbeveling of een vaardigheid onderschrijven op LinkedIn, een referentie geven en gewoon luisteren naar je ex-werknemer.

Nut van offboarding

Waarom offboarding belangrijk is? Niet alleen houd je zo de deur open voor je ex-werknemer, je bouwt ook aan je employer brand. Want niet alleen je huidige werknemers zijn ambassadeurs van je organisatie, ook zij die net zijn vertrokken, zullen op een bepaalde manier spreken over hun ex-werkgever. Zo geeft 62,9% van de ondervraagden aan hun ex-werkgever aan te raden bij anderen wanneer ze nog contact houden. Zonder contact na het ontslag, valt dit aandeel terug naar 36,3%.

Outplacement als leidraad

Nu er wegens corona heel wat ontslagen op de planning staan, is het een zaak deze als organisatie correct aan te pakken. Weet je niet goed waar te beginnen? Neem contact op met onze outplacement-afdeling. Onze experts hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van ontslagen en behandelen uw vragen in absolute discretie. In sommige situaties is een outplacementbegeleiding verplicht, maar ook wanneer dit niet verplicht is, kan het een vertrek op een aangename manier laten verlopen.

Actuele blog artikelen