Motivatie verpleegkundestudenten op de proef gesteld tijdens Corona

Gepubliceerd op: 18 juni 2020

De coronacrisis heeft de ogen doen openen van heel wat studenten verpleegkunde. Iets minder dan 1 op 5 kreeg twijfels over zijn studie. Dat blijkt uit recent Belgisch onderzoek. Wie als verpleegkundige aan de slag wilt, moet dus echt wel gemotiveerd zijn.

Onderzoekers van het Universitair Centrum Verpleegkunde en Vroegkunde (UGent), het UZ Gent en de unit Ontwikkelingspsychologie (UGent) bevroegen tussen eind april en eind mei 1.000 studenten verpleegkunde. Ze polsten naar hun motivatie en hoe Covid-19 die heeft aangetast.

Plotse reality check

De resultaten zijn positief: 80% is erg gemotiveerd gebleven tijdens de crisis. Heel wat studenten hebben in bijzondere omstandigheden stage gelopen. Ze hebben sneller hun motivatie kunnen aftoetsen met de realiteit. En die confrontatie was voor een klein deel studenten een reality-check: 12% denkt na over een heroriëntering, 6% heeft beslist de opleiding stop te zetten.
De juiste mensen

Volgens de onderzoekers zijn die cijfers niet zo zorgwekkend aangezien uit Europese studies blijkt dat er jaarlijks tussen de 10 en 25 procent studenten stoppen met hun studie verpleegkunde. Ook Veerle Duprez van het UCVV maakt zich geen zorgen : "Het klopt dat we meer verpleegkundigen nodig hebben, maar we willen vooral de juiste mensen aantrekken die ook in het beroep blijven. Dat zijn mensen die intrinsiek gemotiveerd, sterk en veerkrachtig zijn."

Meer dan ziekenhuiswerk

Ellen De Wandeler, algemeen coördinator bij beroepsorganisatie NVKVV, benadrukt ook andere beroepsmogelijkheden voor verpleegkundigen, die nu onderbelicht zijn geweest: “Door corona is er vooral aandacht geweest voor de ziekenhuizen en woon-zorgcentra. Maar er zijn veel meer plekken waar verpleegkundigen aan de slag kunnen, zoals bedrijven en CLB's.".

Ook professor Rik Verhaeghe, directeur verpleging van het UZ Gent, benadrukt het belang van de beeldvorming rond het beroep: “Verpleegkunde is veel meer dan wat we nu in de media hebben gezien.” Sommige ziekenhuizen proberen hier op eigen houtje iets aan te veranderen zoals het AZ Nikolaas en AZ Lokeren die het project “Supernurse 2020” opzetten om de zorg in een positief daglicht te stellen.

Opgelet: Select Medical veranderde van naam naar EGHT care. Vind alles terug over EGHT care op www.eghtcare.be en vind alle vacatures op www.select-jobs.be/eghtcare.

Bron: https://tinyurl.com/yacjunu4

Actuele blog artikelen