Rechtstreeks solliciteren bij een werkgever of via een recruiter? Wat is het verschil

Gepubliceerd op: 20 augustus 2020

Wanneer je op zoek bent naar een job zijn er een aantal manieren om die te vinden: je kan zelf aan de slag en door jobboards scrollen, je kan jouw droomwerkgever rechtstreeks contacteren of je kan een recruiter ter hand nemen. Maar wat is nu de beste methode?

Er bestaan verschillende manieren om een job te zoeken. Soms is het beter rechtstreeks naar een werkgever te stappen en soms ga je best via een recruiter. We zetten even de voor- en nadelen van elke methode op een rijtje.

Rechtstreeks solliciteren

Heb je een openstaande vacature gezien bij een firma die je aanspreekt en wil je hier graag solliciteren? Waag je kans! Informeer eventueel op voorhand of deze vacature weldegelijk nog open staat en zet al je troeven in. Maar wees niet verbaasd als je na een aantal weken nog geen antwoord hebt gekregen. Wanneer je rechtstreeks solliciteert, kan het soms wat langer duren. Bedrijven hebben immers niet altijd een dedicated aanwervingsteam.

Is er geen vacature, dan wordt het moeilijk. Je kan dan best een contactpersoon binnen het bedrijf kennen om te vermijden dat je sollicitatie verticaal wordt geklasseerd. Ook hier zal je langer op een antwoord moeten wachten. Bovendien hebben sommige grote bedrijven een vaste rekruteringspartner en zullen ze jouw sollicitatie dus niet zelf bekijken. Hier kan je altijd naar vragen.

Je CV zomaar rondsturen naar tientallen bedrijven, wordt niet geapprecieerd. Niet door werkgevers en niet door recruiters. Wil je na die massale rondvraag nog hulp inroepen van een recruiter, zal die minder snel geneigd zijn je te helpen want je CV is al bekend bij tientallen werkgevers.

Wil je rechtstreeks solliciteren?

  • Ga gericht aan de slag
  • Solliciteer op een openstaande vacature
  • Zorg dat je reeds een contactpersoon kent.
  • Nadelen? Een langere wachttijd en bij sommige bedrijven kan het niet omdat ze werken via een vaste rekruteringspartner

Solliciteren via een recruiter

Wil je een streepje voor hebben bij je sollicitatie? Ga dan te raden bij een recruiter. Dit zijn professionals in solliciteren. Ze weten hoe ze hun klanten moeten benaderen, hoe ze jouw CV aantrekkelijk kunnen maken en hoe ze moeten aandringen wanneer het stil blijft.

Vaak hebben recruiters ook heel wat vacatures in hun portefeuille die “onder de radar zitten”, zo kan je via hen toegang krijgen tot die “verborgen arbeidsmarkt”. Heb je een vacature bij een topbedrijf gezien? Ook dan kan je via een recruiter solliciteren. Bouw een band op met jouw recruiter en stel de vacature voor.

Natuurlijk zijn niet alle recruiters dezelfde. Waar maken wij het verschil? Bij Select staat de mens centraal. Onze collega’s gaan eerst in gesprek met jou over je kennen en kunnen, je persoonlijkheid en wat je juist zoekt. Zo kunnen ze voor jou een perfecte match zoeken, niet alleen op basis van de jobinhoud maar ook op persoonlijk vlak.

Waarom solliciteren via een recruiter?

  • Toegang tot heel wat verborgen vacatures
  • Recruiters frissen jouw CV op zodat hij eruit springt bij je werkgever
  • Je krijgt tips op maat voor je op sollicitatiegesprek gaat
  • Je moet minder lang wachten op een antwoord
  • Recruiters stellen vacatures voor die bij je profiel passen, zodat je zelf niet eindeloos meer hoeft te zoeken


Ben je op dit moment op zoek naar een job? Neem een kijkje tussen onze vacatures. Niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met onze recruiters in de kantoren.

Actuele blog artikelen