Remote Team Management tijdens en na corona

Gepubliceerd op: 12 mei 2020

Al 8 weken is thuiswerk de norm. Dat is niet in iedere organisatie vanzelfsprekend. Na de vragen rond juiste videocall tools en thuiswerkplekken, komen er ook veel vragen over leidinggeven vanop afstand.

Vanuit Select willen we onze klanten en andere HR professionals hierin zo goed mogelijk ondersteunen. Directeur Consultancy & Outplacement David Decouche deelde in onze eerste webinar alvast zijn expertise en advies.

Uit een voorafgaande vragenronde bleek dat een heel groot aandeel van de bevraagde HR professionals worstelde met engagement & motivatie (37%): Hoe houd ik mijn medewerkers gemotiveerd wanneer ze thuiswerken? Ook vragen rond productiviteit en opvolging (28%) en leadership (26%) werden veel gesteld.

Praktisch en emotioneel aspect

Daar waar kon worden thuisgewerkt, liep dat niet altijd even vlot. Zo zijn er praktische problemen als planning, balans tussen werk-privé en IT-frustraties. Die kan je oplossen door te werken met flexibele uren, een goede helpdesk en een overzichtelijke thuiswerkmanual.

Maar vergeet ook het emotionele aspect niet. Medewerkers vereenzamen, voelen zich misschien minder betrokken en zitten met een onzekerheid. Hier kan frequente communicatie zowel informeel als formeel veel verhelpen. Zorg voor voldoende afstemming, in teamverband én individueel en bevraag regelmatig rechtstreeks en anoniem. We moeten de koffieautomaatgesprekken nu op een andere manier gaan faciliteren.

Leidinggeven vanop afstand

Niet alleen het werken, maar ook het leidinggeven verloopt nu anders. David geeft in het webinar aan dat er twee uitdagingen zijn voor een manager: beschikt hij of zij over de vereiste toolkit en over de vereiste skillset. Heeft hij of zij toegang tot communicatieplatformen, is het vanop afstand mogelijk om de activiteit te delen en op te volgen?

De uitdagingen waarmee managers vandaag echter op het vlak van leidinggeven mee worden geconfronteerd hebben vaak minder te maken met toolsets en veel meer met skillsets. Managers die voor de Corona crisis weinig problemen ondervonden met people management-vaardigheden, zullen dat nu vanop afstand ook niet ondervinden. Maar managers die louter transactioneel of functioneel te werk gingen, zullen het vandaag iets moeilijker hebben.

David besluit zijn webinar met vier tips voor leidinggevenden vandaag: benut de technologie die er is en focus op resultaat in plaats van activiteit. Communiceer frequent en op verschillende manieren en stimuleer samenwerking en onderling contact. Denk er bijvoorbeeld aan om de week samen af te sluiten met een apero of maak er een gewoonte van iedere dag met een korte call te beginnen. En vergeet vooral niet de individuele communicatie: “Interactie is beperkt tijdens remote werk, so make it count! Zorg dat je met ieder teamlid elke dag in contact bent geweest en wees bereikbaar.”

Indien u meer te weten wilt komen over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met het team van David via consultancy@selecthr.be. Benieuwd naar onze volgende webinar? Deze gaat door op donderdag 4 juni rond de toepassing in praktijk van de regelgeving outplacement. U kan hier alvast aangeven indien u interesse hebt en dan ontvangt u binnenkort van ons een uitnodiging.

Actuele blog artikelen