Thuiswerken: onze tips

Gepubliceerd op: 17 maart 2020

Deze ochtend stond er amper 50 km file. Wie vandaag niet buiten moet zijn, blijft “in z’n kot”. Voor veel werknemers betekent dat thuiswerken. Maar hoe pak je dat nu zo goed mogelijk aan?

1. Zet je wekker


Denk niet dat je door thuis te werken, plots een uur langer kan blijven liggen. Om je lichaam en biologische klok zo min mogelijk in de war te sturen, sta je best elke dag op hetzelfde uur op. Je zal zien dat je een veel relaxtere ochtend hebt en dat uurtje aanschuiven in de file kan je nu benutten om uitgebreid te ontbijten of een boek te lezen.


2. Zorg voor een aangepaste werkplek


Richt een aparte werkplek in. Werken vanuit je zetel of je bed is misschien comfortabel maar niet aan te raden op lange termijn. Door een ruimte in te richten als bureau, of zelfs een deel van de keukentafel af te bakenen, kan je beter het onderscheid maken tussen werken en ontspannen. En zo hoef je niet op het einde van je dag een zetel leeg te maken om tv te kunnen kijken of een bed om te kunnen slapen.

3. Ruil je pyjama om voor gewone kleren

Het is verleidelijk om je pyjama aan te houden of een kamerjas aan te trekken, maar probeer je routine van elke werkdag te volgen en trek iets leuks aan, zoals je zou doen als je naar kantoor gaat. Het zal je meer energie geven. Pyjamadagen bewaar je dan voor het weekend en zo kan je er op die moment extra hard van genieten.

4. Bouw een routine en vergeet geen pauze te nemen

Maak op voorhand een schema of denk na over een routine. Door je dag in te delen in bijvoorbeeld blokken van 1 à 2 uur, zal je veel meer gedaan krijgen. Plan ook een pauze in. Op kantoor zijn er af en toe collega’s waarmee je een babbeltje kan slaan of naar de koffiekamer kan wandelen. Thuis zal er niemand jou van je plek halen. Plan daarom zelf een pauze in.

5. Zeg hallo!

Op kantoor zeg je elke ochtend “goeiemorgen” tegen je collega’s. Waarom zou dat dan niet meer kunnen als je thuiswerkt? Laat weten aan je collega’s dat je bent ingelogd via een whatsapp-berichtje of een mailtje. Wil je jouw dag helemaal leuk starten? Hou dan iedere ochtend een korte call.

6. Denk aan je lunch

Vergeet niet op voorhand je koelkast te vullen. Je wilt immers niet tijdens je middagpauze nog naar de winkel gaan voor boodschappen. Dat lijkt misschien een kleine uitstap, maar neemt toch meer tijd in beslag dan je denkt, waardoor je je zal moeten haasten om opnieuw terug achter je laptop te zetten. Vul je koelkast van tevoren en gebruik de tijd die je hebt om een speciale lunch te maken.

7. Stop op tijd

Op kantoor trek je op het einde van de werkdag de deur achter je dicht. Probeer daarom ook thuis een ritueel in te bouwen om het einde van je werkdag te markeren. Laat bijvoorbeeld je collega’s weten dat je terug uitlogt, ruim je werkplaats op, doe je laptop dicht en ga een wandeling maken. Zo start je morgenvroeg even fris aan de volgende thuiswerkdag.

Actuele blog artikelen