Vermijd deze 7 veelgemaakte fouten door jonge werkzoekenden

Gepubliceerd op: 2 juli 2020

Het sollicitatiegesprek is niet altijd even eenvoudig, vooral voor jonge werkzoekenden. Hier zijn enkele fouten die je moet vermijden bij je volgende sollicitatiegesprek. Of dat nu al ter plaatse plaatsvindt of via een virtuele meeting.

1. Te laat of veel te vroeg komen

Soms kan het zijn dat je te laat komt voor een sollicitatiegesprek. Een late trein, een auto die niet start, ... In dat geval kun je een definitief kruis maken over deze job. Vertrek dus op tijd!
Maar je moet ook niet te vroeg komen. Als je een uur te vroeg ter plaatse bent, zoek dan een park of een café en ontspan. Zorg ervoor dat je 10 minuten van te voren bij de receptie bent. Op die manier ben je punctueel.

2. Arrogant zijn

Tijdens het interview kunnen je antwoorden snel als arrogant worden ervaren. Dus let op je toon. Als jonge werkzoekende is het niet ongebruikelijk dat je nog niet veel ervaring hebt. Laat zien dat je wilt leren en dat je wilt werken met ervaren mensen.

3. Geen LinkedIn-profiel hebben

Vandaag de dag is het hebben van een LinkedIn-profiel het minste wat je kunt doen. Het zoeken naar een baan is grotendeels verplaatst naar de digitale wereld. Zie het als een openbaar CV dat op elk moment toegankelijk is voor recruiters. Daarom moet je ervoor zorgen dat het altijd in goede staat is.

4. Niet voorbereid zijn

Dit is een fout die veel jongeren maken voorafgaand aan hun eerste sollicitatiegesprek. Voor de werkgever is het sollicitatiegesprek het moment om te weten of je voldoet aan de eisen van de job. Wees dus goed voorbereid. Verken het bedrijf, bekijk hun website en wees voorbereid op de verschillende rekruteringstests.

5. Ongepaste foto's

Sommige recruiters bekijken de Facebook-profielen van werkzoekenden. Wees dus voorzichtig met het plaatsen van foto's die je misschien niet wilt laten zien. Als je ze niet wilt verwijderen, controleer dan je privacyinstellingen en zorg ervoor dat deze foto's niet voor iedereen zichtbaar zijn.

6. Documenten vergeten

Veel jonge werkzoekenden komen met lege handen naar de recruiter. Dit is een fout die gemakkelijk te vermijden is. Zelfs als je het al naar de recruiter hebt gestuurd, neem dan meerdere exemplaren van je CV mee.

7. CV opsmukken met valse informatie

Veel jonge kandidaten liegen op hun CV om een baan te krijgen. Vermijd dit, want veel werkgevers controleren de informatie door scholen, universiteiten of voormalige werkgevers te bellen. Zelfs een eenvoudige Google-zoekopdracht kan je ontmaskeren. De waarheid is nog steeds de beste troef.

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures. Net afgestudeerd en ben je nog op zoek naar een eerste job? Laat hier je gegevens achter.

Actuele blog artikelen