Welke nieuwe jobs zijn er na Corona?

Gepubliceerd op: 29 juli 2020

De coronacrisis heeft zijn impact op de arbeidsmarkt niet gemist. Niet alleen stijgt de werkloosheid, maar ook het soort jobs zal in sneltempo veranderen. Zo komt de digitalisering nu in een stroomversnelling en zullen sectoren die vroeger rechtstreeks contact legden met klanten, het nu anders moeten aanpakken.

In de afgelopen maanden zijn heel wat nieuwe jobs ontstaan. Denk maar aan contacttracers of stewards die bezoekers op hun mondmasker moeten wijzen. Daarnaast heeft onze arbeidsmarkt in België het zwaar te verduren gekregen. De werkloosheid is volgens de Nationale Bank verdubbeld tot wel 10%. In februari bedroeg de Vlaamse werkloosheidsgraad 6,2%.

Digitalisering heeft impact op jobs

Een rode draad doorheen de lijst met nieuwe jobs is de digitalisering. Die was al enkele jaren op gang gekomen, maar heeft dankzij de lockdown in maart een groeispurt gekregen. Denk maar aan het installeren van een webshop of het uitwerken van onderwijs op afstand. Die digitalisering vereist bepaalde vaardigheden en kennis die laaggeschoolden nog missen. Dit kan verklaren waarom zij op dit moment de grootse groep werklozen vertegenwoordigen.

Daarnaast zijn er sectoren die het vandaag moeilijker hebben (horeca, evenementen) en andere die op dit moment een grote nood aan talent hebben (IT, zorg). Die nieuwe balans heeft zijn effect op de vraag naar talent.

Deze 10 beroepen worden populair na de coronacrisis:

1. Beroepen in de zorgsector

Verpleegkundige, zorgkundige, artsen, thuisverpleging, virologen, ze zullen allemaal noodzakelijk blijven na de crisis.

Vind hier onze vacatures in de zorgsector

2. Logistiek

De transportsector kreeg een boos tijdens de crisis. Er werd nog meer dan voordien online besteld. De vraag naar orderpickers, sorteerders, transporteurs, logistieke medewerkers is groot.

Vind hier onze vacatures in de logistieke sector.

3. Schoonmaak

De werkomgeving, karretjes in de winkel, ziekenhuizen, restaurants, als we na de crisis veilig willen omgaan met elkaar, moet dat in een propere omgeving gebeuren. Schoonmakers, poetshulpen, ze zullen van groot belang zijn.

4. Veiligheidspersoneel

Heel wat maatregelen die nageleefd moeten worden in winkels, restaurants en op evenementen, dat vraagt om extra toezicht. Stewards en veiligheidsagenten spelen hierin een grote rol.

5. Ingenieur

In de farma zijn ingenieurs de vaccinmakers van vandaag, maar ook in andere sectoren zorgen ze voor een vlotte automatisering en digitalisering.

Vind hier alle vacatures voor ingenieurs.

6. Software ontwikkelaar

Een app om contacttracing te vergemakkelijken, een app om de klanten van je café te registreren of platformen ontwikkelen om les te geven vanop afstand, software developers hebben heel wat jobmogelijkheden.

Vind hier onze vacatures voor software ontwikkelaars.

7. Cyber security specialist

Nu iedereen thuiswerkt, zijn computersystemen veel makkelijker vatbaar voor cyberaanvallen. Cyber security is van groot belang.

Vind hier vacatures in cyber security.

8. Data-analisten

Met de GDPR wetgeving is het registreren van persoonsgegevens, het bewaren van gegevens en mogelijks verwijderen, niet meer zo eenvoudig. Schakel een Data protection officer in om dit volledig volgens de regels te laten verlopen. Daarnaast doen bedrijven ook beroep op data-analisten om hun cijfers te analyseren: welke producten zullen beter verkopen, waar kunnen we gezien de crisis, besparen?

9. Digitale marketing

Wanneer we met z’n allen binnen blijven, zullen bedrijven die voorheen niet inzetten op digitale marketing dat nu wel moeten doen. We zijn allemaal nog meer dan voorheen online op sociale media en dus zullen bedrijven daar hun marketing op inzetten: op sociale media, via e-mailmarketing.

Klik hier voor een overzicht van onze vacatures in marketing.

10. Laborant

Naast ingenieurs zijn er ook heel wat laboranten nodig om het coronavaccin voor te bereiden. Daarnaast worden heel wat testen afgenomen bij vermoedelijk besmette personen. Laboranten zijn dus van groot belang.

Vind hier onze vacatures voor laboranten.

Wie dus nog op zoek is naar een carrière-switch kan een van deze jobs overwegen. Wie al werkzaam is in een van deze beroepen kan zijn positie op de arbeidsmarkt versterken door te blijven leren en evolueren.

Bron: https://tinyurl.com/y2edcal8Actuele blog artikelen