Zorgmedewerkers: de helden van de COVID-19 crisis

Gepubliceerd op: 18 maart 2020

Zal 2020 de geschiedenis ingaan als het jaar van het ‘Coronavirus’? Zo voelt het nu in ieder geval wel. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Iedereen leeft in bezorgdheid en aanpassen is de leuze. Dat geldt in het kwadraat voor de mensen uit de zorgsector. En toch houden zij vol. Gelukkig maar! In deze onzekere tijden, hebben we dankzij hen toch nog iets waar we zeker van kunnen zijn. Zij waken over het welzijn van ons allemaal en staan daarvoor zelf dag in dag uit, oog in oog met het gevaar. Hoe spelen zij het klaar positief te blijven en door te zetten? We vroegen het aan enkele van onze Select Medical projectverpleegkundigen.

De onzekerheid de baas blijven

We vroegen Annemie, verpleegkundige op de afdeling acute geriatrie hoe zij met de crisis omgaan: “ Het is kwestie van aanpassen. We hebben extra stevige mondmaskers waar we spaarzaam mee omgaan en wanneer er kamers vrij komen stomen we die meteen klaar voor wat er nog komen gaat.” En dat zou wel eens nodig kunnen zijn. Zij verwacht dat het ergste zeker nog moet komen. ‘Dit is de stilte voor de storm. De sfeer is dan ook zeer afwachtend. Daarnaast is het voor de patiënten ook niet makkelijk. Er mag geen bezoek komen, zij voelen ook de onzekerheid. Gelukkig wordt het verbod op bezoek wel gerespecteerd.’

Genoeg om het hoofd te laten hangen dus. En toch houden zij de moed er in. Hoe ze dat doen? ‘ Elkaar aanmoedigen. En ons goed voorbereiden. Dat geeft toch zekerheid. Bij aanvang van de crisis hebben wij meteen maatregelen getroffen waar de directie ons zelfs voor geprezen heeft’.

Snel denken dus! Zo zie je maar dat de toewijding van deze mensen echt het verschil kan maken en ons weer een stap dichter bij het einde van de crisis brengt.

Besmetting kan je evengoed bij de beenhouwer als in het ziekenhuis oplopen,

zo vertelde verpleegkundige cardiologie Emilie ons heel nuchter. “Er worden zo’n strenge veiligheidsmaatregelen genomen dat we ons nog relatief veilig voelen. Lastig is het natuurlijk wel. De werkdruk ligt nu een pak hoger en door de vage richtlijnen van de overheid uit moeten we ons vaak zelf beredderen. Maar we roeien met de riemen die we hebben.” Ook zij en haar collega’s houden er voorlopig nog wel de moed in. “ Het is kwestie van kalm blijven. Bij de geringste hoest slaat er algemene paniek toe. Dat kunnen wij ons nu niet veroorloven. En flexibel zijn natuurlijk. Dat een shift een beetje, of veel uitloopt nemen we er nu maar even bij.

“Wij bewonderen onze ploeg projectverpleegkundigen in ieder geval enorm! En we willen hen en hun dappere collega’s dan ook bedanken voor hun moed, hun toewijding en zoals Annemie en Emilie ons tonen ook hun creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Het is prachtig wat jullie doen! Een welgemeende dankjewel!!!

Opgelet: Select Medical veranderde van naam naar EGHT care. Vind alles terug over EGHT care op www.eghtcare.be en vind alle vacatures op www.select-jobs.be/eghtcare.

Actuele blog artikelen