10 Tips om te kandidaten te screenen in een video sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 19 november 2021

Het sollicitatiegesprek is het hoogtepunt van een rekruteringsprocedure zowel voor werkgever als kandidaat. Als kandidaat kan je je nu echt gaan voorstellen, je cv toelichten en vragen stellen over de vacature. Als werkgever kan je andersom jouw kandidaat bevragen en zo beter leren kennen. Maar wat als dat gesprek niet in het echt plaatsvindt, maar via video?

De coronacrisis heeft ons leren videobellen. Meetings worden vanuit de woonkamer gehouden en we plannen vergaderingen sneller in als een call dan een fysieke ontmoeting. Ook in de HR-wereld: we screenen kandidaten niet meer telefonisch maar plannen sneller een gesprek in via Zoom, Teams of Facetime. Maar hoe screen je jouw kandidaat als het via video gaat? We delen enkele tips.

1. Kies de juiste tool

Wil je videobellen, dan zijn er heel wat verschillende tools: Zoom, Google Hangouts, Teams, Whereby, FaceTime. Kies voor een tool die bekend is en die ook anderen eenvoudig kunnen gebruiken, zonder dat ze bijvoorbeeld een account moeten aanmaken.

2. Bereid je kandidaat voor

Kies je voor een tool die vraagt om wat extra uitleg? Geef die info mee. Moet er iets worden gedownload of moet er toch een account worden gemaakt? Laat het weten aan jouw kandidaat, zodat hij of zij zich kan voorbereiden.

Leg uit dat jij het gesprek zal benaderen alsof het een normaal sollicitatiegesprek is, maar dan via video. Zo zijn de verwachtingen ook meteen duidelijk. Je kan voorstellen om in een stille ruimte te gaan zitten met goede verlichting. Geef ook alvast mee hoelang je verwacht dat het gesprek zal duren en leg uit waarom je voor een video-sollicitatiegesprek kiest.

3. Oefening baart kunst

Heb je nog niet vaak via video gebeld? Oefen dan even! Doe alsof je een collega uitnodigt voor een sollicitatiegesprek en oefen om de call op te zetten. Van zodra jullie aan het testbellen zijn, kan je verschillenden functies uittesten: hoe unmute ik mezelf? Hoe kies ik een andere achtergrond? Hoe beëindig ik de call? Test ook je microfoon en camera, zo ben je zeker dat die werkt tijdens je échte gesprek.

4. Bereid zelf de call goed voor

Een live sollicitatiegesprek bereid je goed voor, ook een videogesprek moet je voorbereiden. Zet het cv van de kandidaat open op een tweede scherm en rangschik je schermen zo, zodat je én de kandidaat én zijn of haar cv ziet. Je kan een cv ook afprinten en naast je leggen.

Zet ook iets te drinken klaar voor het geval je een droge keel krijgt. Zorg dat je het telefoonnummer van je kandidaat bij de hand hebt. Als hij of zij niet komt opdagen, of als er technische problemen zijn, kan je alsnog via de ouderwetse manier bellen.

5. Denk aan je achtergrond

Hou je achtergrond professioneel. Sommige organisaties maken gebruik van achtergronden met hun logo of een foto van een kantoor. Het meest neutrale is een witte muur. Vind je dat te kil, zet er dan een plant bij. Ga niet voor een spiegel of een raam zitten. Vermijd om een grote lichtbron achter jou te zetten. Zorg er in de plaats daarvan voor dat je voor een lichtbron zit, zodat je gezicht goed belicht wordt.

6. Licht je omgeving in

Werk je thuis en zijn je huisgenoten nog aanwezig? Zet je dan even apart zodat een echtgenoot, kind of huisdier je call niet kan verstoren. Laat huisgenoten weten dat je een videogesprek hebt, zodat zij niet op hetzelfde moment een groot bestand downloaden of een Netflix film kijken en jouw internet begint te haperen.
Werk je op kantoor, zoek dan een vergaderzaal om rustig apart te zitten. Is die er niet, gebruik dan een koptelefoon zodat je jouw collega’s niet stoort.

7. Let erop naar waar je kijkt

Zet je camera op ooghoogte en kijk naar je scherm of je camera. Wanneer je ogen afdwalen, zal de persoon aan de andere kant dit merken. Dit wordt hetzelfde ervaren als elkaar niet in de ogen kijken. Net als in een live gesprek, kan je handgebaren maken tijdens het praten. Je lichaamshouding blijft ook via video erg belangrijk.

8. Stel je kandidaat op z’n gemak

In het echt zou je vragen: “Heb je het goed gevonden?” of “Kom je van ver?” Dit doen we meestal om het ijs al wat te breken, het gesprek al wat op gang te brengen. In een videogesprek kan je dit vervangen door vragen te stellen over dat wat je ziet. “Leuke plant, ik heb dezelfde” of “Lees je veel, ik zie een volle boekenkast?”

9. Geef voldoende ruimte om te antwoorden

Er kan altijd wat vertraging op de lijn zitten. Jouw kandidaat hoort misschien enkele seconden later pas jouw vraag. Geef je kandidaat voldoende ruimte om te antwoorden. Als je dit niet doet, loop je het risico om door elkaar te beginnen praten.

10. Wees niet te streng!

Een gesprek is een momentopname, zelfs wanneer het in real life gebeurt. Maar in een videogesprek is het nog moeilijker om een geslaagde eerste indruk na te laten. Hou hier rekening mee wanneer je kandidaten ontmoet via video.

Met solliciteren via videogesprekken, laat je zien dat je begaan bent met de algehele gezondheid. Maar ook na de coronacrisis kan je gebruik blijven maken van videosollicitaties. Denk eraan dat het voor kandidaten makkelijker is en je dus als werkgever een betere indruk maakt. Wil je nog verder gaan? Dan kan je kandidaten vragen om op voorhand een motivatievideo op te nemen.

Rekruteren via video toch niets voor jou? Of vind je de juiste kandidaten niet? Neem contact op met onze experts in een kantoor bij jou in de buurt!

Actuele blog artikelen