Belgen wachten opnieuw langer om vakantiedagen op te nemen

Gepubliceerd op: 30 juli 2021

De zomervakantie is halfweg, de vaccinaties gaan goed en met het Europese covid-paspoort is reizen opnieuw mogelijk. En dat is goed nieuws want heel wat Belgen zullen deze zomer en de rest van 2021 een inhaalmanoeuvre moeten doen om al hun vakantiedagen nog op te nemen. Uit cijfers van SD Worx blijkt dat we opnieuw langer wachten om vakantiedagen te nemen.

Alle loontrekkende ouder dan 25 en jonger dan 60 namen in juni dit jaar minder vakantie in vergelijking met pre-Covid jaar 2019. Enkel de zestigplussers slagen erin hun vakantiedagen over het heel jaar te spreiden. SD Worx concludeert dit op basis van loongegevens van bijna een miljoen werknemers in de privésector.

30-45-jarigen wachten met hun vakantie

In juni namen de groep 25-jarigen dit jaar meer vakantie op dan de voorbije jaren. Maar alle andere leeftijdsgroepen kampen met een achterstand. De 30- tot 45-jarigen stelden hun vakantie het meest uit in de eerste zes maanden van dit jaar, zij zullen dus in de zomervakantie en de tweede helft van het jaar een inhaalbeweging moeten doen.

Neem jij vakantie op deze zomer? Vergeet dan niet je Out of Office op te zetten!

Heel wat mensen hebben waarschijnlijk gewacht tot het COVID-certificaat van de EU in orde was om vakantiedagen in te plannen. Aan het begin van 2021 was er bovendien ook nog een lockdown, wat ervoor zorgde dat minder werknemers vakantiedagen opnamen in de krokus- en paasvakantie.

Iedere werknemer moet zijn vakantiedagen opnemen

Maar er is nog geen reden tot paniek. Er zijn nog zes maanden in dit jaar om vakantiedagen op te nemen. En de zomervakantie zal voor velen een inhaalbeweging worden. Elke werknemer moet immers zijn vakantiedagen verplicht opnemen vóór 31 december van het lopende jaar. De werknemer mag ook de jaarlijkse vakantiedagen waarop hij recht heeft niet laten vallen. Bovendien riskeert de werkgever een administratieve boete. Als werkgever zorgt u er dus maar beter voor dat uw werknemers al hun vakantiedagen gebruiken.

Kom je binnenkort terug uit vakantie? Lees hier onze tips voor je 1e werkdag na je vakantie

Bron: https://bit.ly/3zSvQEd

Actuele blog artikelen