Is Blue Monday feit of fabel?

Gepubliceerd op: 15 januari 2021

Vandaag is het Blue Monday, 'de meest deprimerende dag van het jaar'. Zo besliste een Britse psycholoog er toch over in 2005. Hij bedacht een wetenschappelijke formule om die dag te bepalen. Daar bleek niets van te kloppen. En toch hebben sommige mensen deze tijd van het jaar last van een aanzienlijke dip. Wat kan je er tegen doen op het werk?

Promostunt

Blauwe maandag werd het leven ingeroepen door de Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 op de proppen kwam met een wetenschappelijke formule om de meest deprimerende dag van het jaar uit te rekenen. De derde maandag van januari is het donker en koud, zijn goede voornemens mislukt, is er nog geen loon gestort en zijn vakantiedagen ver weg. Kortom: de meest deprimerende dag van het jaar.

Arnall kreeg bakken kritiek van zijn wetenschappelijke collega's. Naast de banale formule, verweten ze hem ook dat hij betaald werd door Sky Travel om een random dag in het jaar wetenschappelijk tot 'Blue Monday' om te toveren. Zo kon de televisiezender makkelijker een weekendje weg promoten. 

Tips tegen een winterdip


Blue Monday mag dan wel een fabeltje zijn, toch voelen sommige mensen een dalend energieniveau in deze donkere maanden. Zelfs al kamp je niet met een depressie, de donkere periode kan op je gemoed werken. Maar daar kan je makkelijk iets aan doen.

Voel je dat je een moeilijker moment doormaakt? Doe meer aan sport, ga naar buiten en geniet van een wandeling.Eet gevarieerd en de juiste seizoensproducten, onderhoud je sociale contacten of probeer op een creatieve manier bezig te zijn. Je zal zien dat de winter even mooi is en boeiend als eender welk ander seizoen.

Twijfel je deze tijd van het jaar toch aan je loopbaan? Misschien kan een open gesprek met een van onze carrière coaches meer duidelijkheid brengen. Hilde, volgde een loopbaanbegeleiding bij Select en vond opnieuw werkgeluk. Lees haar getuigenis hier.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Je vindt hier onze openstaande vacatures.

Actuele blog artikelen