Minder studentenjobs door corona: 1 op 3 jobs verdween

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

De krant Le Soir meldde eind 2020 dat een studentenjob op drie verdween in het tweede kwartaal van 2020. Uit de analyse van de RSZ-cijfers bleek dat het aantal werkgevers voor studenten daalde van 41.204 naar 33.581. Het aantal jobs verminderde van 376.923 naar 252.177 studentenjobs.

Studenten kregen het tijdens het afgelopen coronajaar zwaar te verduren: geen fysieke lessen, geen feestjes, eerstejaars leerden hun klasgenoten niet kennen en pas afgestudeerde studenten kwamen op een arbeidsmarkt in volle crisis terecht.

Vooral horeca getroffen

Daarbovenop verminderde het aanbod studentenjobs al van bij de start van de eerste lockdown. Vooral de horeca en de administratieve en ondersteunende diensten werden getroffen. In april vorig jaar tekende VDAB 65% minder studentenjobs op. Met de aanhoudende Corona-maatregelen wordt het steeds moeilijker voor studenten om klassieke studentenjobs uit te voeren.

Bij Select merken we dit vooral in de eventsector. Denk maar aan lokale festivals of beurzen die nu niet meer doorgaan. Toch kunnen studenten ook voor minder klassieke jobs worden ingezet: laatstejaars IT-studenten of technisch talent dat deze zomer afstudeert kan via een studentenjob proeven van een bedrijf.

Vandaag student, morgen vaste kracht?

Studenten binnen knelpuntberoepen zijn gewilde profielen wanneer ze straks afstuderen. Waarom wachten tot ze door verschillende werkgevers worden aangesproken? Als organisatie kan je door studentenarbeid aan te bieden jezelf profileren als interessante werkgever en hen laten kennismaken met de praktijk. Doet de student het goed, dan kan je zonder zorgen een nieuwe werkkracht aanwerven na zijn of haar studies, nog voor die student een aanbod krijgt van een concurrent.

Hoe kunnen we u helpen? 

Bij Select zorgen we ervoor dat ook studenten volledig aansluiten bij hun werkgever. Daarnaast proberen we het toekomstperspectief niet uit het oog te verliezen en zorgen we voor een 100% match. Als werkgever kan je zo na een goede ervaring, studenten ook een mooie toekomst bieden.

Lees meer over de studenten die via Select aan de slag gingen op onze pagina Select your student.

Bron: https://tinyurl.com/bf3zftvr

Actuele blog artikelen