Netwerken: hoe doe je dat ook alweer?

Gepubliceerd op: 13 oktober 2021

Events kunnen opnieuw en onze agenda’s worden terug volgepland. Maar je hoeft niet op grote beurzen of netwerkevents aanwezig te zijn, om er een nieuwe jobkans uit te halen. Ook op kleinere bijeenkomsten of zelfs verjaardagsfeestjes kom je heel wat nieuwe mensen tegen, die voor jou deuren kunnen openen. Maar hoe leg je met hen contact?

Netwerken is een goede manier om een nieuwe job te vinden of opportuniteiten te creëren. Voor sommigen is het een tweede natuur, maar voor de meesten onder ons voelt het ongemakkelijk. Na een lange periode van lockdown, voelt het des te onwennig om af te stappen op vreemden. Toch loont het de moeite om nieuwe contacten te leggen, wie weet werkt deze persoon wel voor jouw droomwerkgever. Hier enkele tips die je in je achterhoofd kan houden:

Luister meer dan je spreekt

  • De eerste stap is om daadwerkelijk aandacht te besteden aan waar de andere persoon het over heeft. Laat het gesprek zijn natuurlijke gang gaan, in plaats van jouw cv in detail op te sommen.
  • Richt je vragen aan het individu, niet aan het bedrijf. Vraag hoe ze in de sector zijn gekomen en of er trends zijn die ze in de gaten houden. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent.

Bouw een relatie op

  • Praat niet alleen over werk, maar probeer ook raakvlakken te vinden door te spreken over gemeenschappelijke hobby's en interesses. Bouw een persoonlijke band op.
  • Veel mensen houden er bijvoorbeeld van om ook over hun kinderen en huisdieren te praten. Maak een goede indruk door de kleine details te onthouden.

Kwaliteit over kwantiteit

  • Probeer slechts met een paar mensen diepgaande gesprekken te voeren. Zo maak je meer kans om waardevolle contacten over te houden.
  • Als het erop aankomt jezelf klaar te stomen voor nieuwe kansen, is één zinvol gesprek beter dan 10 oppervlakkige uitwisselingen.

Blijf positief

  • Ook al vind je netwerken maar niets of ben je liever thuis, benader de bijeenkomst op een positieve manier.
  • Laat zien dat je een positieve instelling hebt en toon voldoende interesse. Dit zijn waardevolle kwaliteiten waar bedrijven veel belang aan hechten.

Hou contact

  • Vraag aan het einde van het gesprek of de persoon telefoonnummers wil uitwisselen of connecteer op sociale media.
  • Wacht een paar dagen en neem dan contact op met een korte sms of e-mail om te zeggen hoe leuk het was om ze te ontmoeten en dat je graag een keer het gesprek wil voortzetten.


Liever niet via netwerken een nieuwe job vinden? Bekijk onze openstaande vacatures hier.

Actuele blog artikelen