Vacaturemarketing: wanneer een gewone vacature niet meer voldoende is

Gepubliceerd op: 13 december 2021

Wat doe je als de klassieke kanalen niet meer werken? Als je vacature amper instroom oplevert en je de juiste profielen niet kan bereiken? Met vacaturemarketing zet Select jouw vacature op een gerichte manier in de markt. Antwerps bedrijf Solvio maakte als een van de eersten gebruik van onze service en vond in enkele weken de twee kandidaten waar het bedrijf al maanden naar op zoek was.

Nog nooit zoveel vacatures

De arbeidsmarkt was nog nooit zo krap als nu. Dat laten de cijfers van VDAB duidelijk zien. In juni telde de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling meer dan 33.000 vacatures, een cijfer dat nooit hoger lag. Ter vergelijking: in juni 2019 ging het om 21.414, in mei 2019 om 27.357.

Dat is goed nieuws na de coronacrisis. 'Er is sprake van een inhaalbeweging na de abrupte daling in 2020', legt VDAB uit in De Tijd . 'Heel wat bedrijven hebben in de lockdowns aanwervingen uitgesteld.' Nu de economie aantrekt, zijn ze dringend op zoek naar werkkrachten.

“Het aantal vacatures bij VDAB lag nog nooit zo hoog.”

Grote vraag, weinig aanbod

‘Ook bij Select merken we dat het aantal opdrachten op korte tijd enorm is gestegen,’ vertelt Jelle Destoop, Commercieel Directeur Select Group. ‘De coronacrisis was zeer onvoorspelbaar. Bedrijven pauzeerden lopende aanwervingen of annuleerden plannen om nieuwe medewerkers aan te werven. Van zodra de economie terug aantrok en bedrijven opnieuw nood hadden aan extra werkkrachten, steeg het aantal vacatures.’

‘Vandaag worden we overstelpt met vragen. Onze klanten zijn opnieuw op zoek naar medewerkers. En de grote vraag aan werkkrachten in combinatie met het kleine aanbod aan kandidaten, maakt de situatie erg moeilijk. De markt, daar kunnen we niets aan veranderen. Maar met vacaturemarketing kunnen we wel de juiste kandidaten sneller tot bij ons krijgen.’

“Met vacaturemarketing kunnen we de juiste kandidaten sneller tot bij ons krijgen.”


Dat kon Solvio als een van de eersten ondervinden. Solvio is een vaste waarde in de Antwerpse regio als syndicus en beheerder van kleine en grote eigendommen van zowel particulieren als bedrijven. Zij zochten een property manager, liefst met wat ervaring op de teller. Een moeilijke opdracht gezien de huidige arbeidsmarkt.

‘Als property manager bij Solvio ben je verantwoordelijk voor het beheer van heel wat gebouwen, een hele uitdaging dus. De job is niet voor iedereen weggelegd,’ vertelt Olivier Blockhuys. ‘We zochten iemand met ervaring, die zijn niet eenvoudig te vinden. Om onze nieuwe medewerker te zoeken, schakelden we al vrij snel de hulp in van Select.’

Via de gewone weg

‘We zijn voor Solvio van start gegaan zoals voor elke andere vacature: na een grondig intakegesprek met Olivier, stelden we een vacaturetekst op en plaatsten we die op onze jobboards. Daarnaast gingen we ook zelf op zoek naar kandidaten in onze eigen database en via andere bronnen’, vertelt Steffi, Lead Consultant bij Select Antwerpen. ‘We merkten al snel dat dit een lastige zou worden. Het aantal kandidaten voor dit soort functies is zeer beperkt. Niet veel mensen kunnen of willen de job uitvoeren en voor deze vacature was er vraag naar iemand met ervaring. Dat maakte het des te moeilijker.’

Steffi begon in april 2021 aan de zoektocht en focuste voornamelijk op LinkedIn. ‘Zulke moeilijke profielen moet je persoonlijk benaderen.’ Uit de intensieve search kwam een goede kandidaat die een voorstel kreeg, maar uiteindelijk toch bij zijn huidige werkgever bleef. In juli gingen we dus opnieuw op zoek.

“Dringend gezocht: property manager”

Na de zomervakantie kwam er een uitdaging bij: ‘Een andere property manager had onze organisatie verlaten’, vertelt Olivier. ‘We waren dus niet alleen op zoek naar een nieuwe medewerker maar bijkomend ook een dringende vervanging. We vroegen Select of ze niet iets meer konden doen.’ Op dat moment stond vacaturemarketing bij Select nog maar net op punt. Solvio werd de eerste klant die hier gebruik van zou maken.

‘In de huidige arbeidsmarkt voldoet het niet meer om een vacature online te zetten en te wachten op sollicitanten. Je moet daar zijn, waar jouw potentiële kandidaat is’, legt Steffi uit. ‘Bij Select kunnen we bouwen op onze ervaring: we weten dat het ene profiel meer aanwezig zal zijn op Indeed, en dat het andere profiel vacatures zal bekijken op LinkedIn. Zodoende publiceren we vacatures al op een gerichte manier. Vacaturemarketing gaat nog een stap verder.’

“Bij vacaturemarketing vertrek je nog meer vanuit de kandidaat.”

Bij vacaturemarketing vertrek je nog meer vanuit de kandidaat. Aan de hand van een arbeidsmarktanalyse wordt er bepaald op welke mediakanalen de kandidaten die je zoekt bewegen en je dus dient te publiceren, hoe de vacaturetekst eruit moet zien en welke bijkomende campagnes we kunnen ondernemen. Kortom een marketingcampagne op maat voor jouw vacature.

Wat is vacaturemarketing?

De core business van Select is het rekruteringsproces: kandidaten vinden, op zoek gaan naar hun talenten en die matchen met wat werkgevers zoeken. Het menselijk aspect staat hierbij centraal: de tijd nemen om je kandidaat echt te leren kennen, verder te kijken dan het cv. Maar om dat te kunnen doen, heb je voldoende kandidaten nodig. In een krappe arbeidsmarkt als deze vergt dat een extra expertise.


Die vond Select bij EN HR Solutions. In het voorjaar van 2020 nam Select deze Nederlandse RPO-speler over. Een van hun sterktes? Vacaturemarketing. Zij zorgen ervoor dat een vacature bekeken wordt, gelezen wordt en dat de juiste kandidaten solliciteren. Kortom alles wat vooraf gaat aan een sollicitatie. Select en EN HR Solutions vullen elkaar hierin mooi aan want van zodra de sollicitatie bij de recruiter binnenkomt, kan die de juiste vragen stellen en de match maken met een potentiële werkgever.

Lees ook: "Select neemt EN HR Solutions over"Eerste vacaturemarketingcampagne meteen een succes

Terug naar het verhaal van Solvio. Olivier kreeg het voorstel om een vacaturemarketingcampagne op te zetten.

Begin september ging de campagne live. Amper drie dagen later kwam de eerste sollicitatie binnen. De vacature werd in de eerste twee weken 143 keer bekeken. Ter vergelijking, de twee weken voor de lancering werd de vacature slechts 20 keer bekeken. Tijdens de campagne solliciteerden 13 kandidaten op de vacature. Een week na de start van de campagne, kreeg een eerste property manager een voorstel. De tweede solliciteerde op het einde van de campagne en ondertekende enkele weken later zijn contract. Een zoektocht die meer dan 6 maanden heeft geduurd, werd op minder dan drie weken beslist.

“Niemand kon snel genoeg de juiste kandidaten aanleveren.”

‘We waren enorm tevreden over de campagne!’ vertelt Olivier ‘De nood werd wel erg hoog met de nakende vervanging. We zijn in die periode ook gaan aankloppen bij andere partijen, maar niemand kon snel genoeg de juiste kandidaten aanleveren. Door vacaturemarketing op te starten, konden we veel meer kandidaten op korte tijd aantrekken.’

‘Het was iets nieuws, maar het heeft gewerkt.! En Select hield ons elke week op de hoogte van de resultaten. Daarnaast konden we ook blijven rekenen op de service die we gewend waren van Select: zij screenden de sollicitanten en brachten ons in contact met interessante kandidaten die matchten met de jobinhoud maar ook met ons als bedrijf. We konden het volledige rekruteringsproces met vertrouwen in handen van Select leggen.’

Ben je momenteel op zoek naar kandidaten? Schakel Select in om de juiste kandidaat te vinden! Neem voor meer informatie contact op met commercieel directeur Jelle Destoop via jelle.destoop@selecthr.be of +32 3 612 22 91.

Actuele blog artikelen