Waar vind ik mijn eerste job?

Gepubliceerd op: 17 augustus 2021

Je bent afgestudeerd, hebt van een deugddoende vakantie genoten en wilt op zoek gaan naar een eerste job. Maar hoe begin je aan die zoektocht en hoe zorg je ervoor dat je geen enkele vacature mist? Hieronder enkele tips.

1. Maak je cv op

De eerste stap in een jobzoektocht is je cv. Dit papiertje is een samenvatting van je kennen en kunnen, jouw uithangbord. Wil je ergens solliciteren dan is jouw cv altijd de eerste stap. Zorg ervoor dat je contactgegevens erop staan en je jouw diploma’s en ervaringen opsomt. Hou het kort en schrap wat niet relevant is.

Nog meer tips nodig over jouw cv? Lees: Hoe moet je een cv opstellen? Tips voor een goede cv.


2. Voeg je cv toe in verschillende databases


Jouw cv is af? Laat hem overal zien! Maak een profiel aan op de VDAB-website en voeg je cv toe. Doe hetzelfde voor andere jobsites zoals Jobat.be en Indeed.be. Zo kunnen werkgevers jou terugvinden in de database.


3. Maak een account aan op LinkedIn en kuis je andere sociale media op


LinkedIn is hét sociale medium bij uitstek voor wie op zoek is naar een job. Je kan er connecteren met (ex-)collega’s, vroegere klasgenoten of toekomstige werkgevers. Kondig hier ook zeker aan dat je op zoek bent naar een job! Start jouw netwerk zo vroeg mogelijk: connecteer met je klasgenoten, je professoren, stagebegeleiders en andere interessante contacten. En vul je profiel verder aan met opleidingen en ervaringen.

Ook op LinkedIn kan je zelf op zoek gaan naar vacatures. Volg jouw droom-werkgevers en wie weet delen ze een vacature die op jouw lijf geschreven is. Denk ook aan je andere sociale media. Een werkgever mag je niet beoordelen op basis van je foto’s op Facebook, maar dit kan je heel moeilijk controleren. Neem dus het zekere voor het onzekere en kijk je andere sociale media kanalen na voor je begint met solliciteren.

Lees ook: Zo kuis je jouw sociale media op wanneer je gaat solliciteren


4. Gebruik ook je offline netwerk


Uit een recente bevraging van SD Worx blijkt dat 1 op de 6 werknemers een job vond via familie, vrienden, kennissen of buren. Dat is zeker niet onlogisch, want heel wat vacatures komen immers niet altijd online.

Informeer je je bij vrienden en familie, dan weet je ook meer dan andere sollicitanten. Zo weet je hoe de werkomgeving eruit ziet, wat de sfeer is onder collega’s en wie je aanspreekpunt is. Verkondig dus aan zoveel mogelijk mensen dat je een job zoekt, om zoveel mogelijk vacatures jouw richting uit te krijgen.

Lees ook: De verborgen arbeidsmarkt: zijn openbare vacatures het topje van de ijsberg? 


5. Meld je aan voor een jobalert 


Je kan iedere dag verschillende vacaturewebsites openen en doorscrollen om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures of je kan nieuwe vacatures tot bij jou laten komen. Op de meeste jobsites kan je een jobalert aanmaken. Je kiest voor welke regio, in welke sector en voor welke soort functies je vacatures wilt ontvangen. Die krijg je dan iedere week of iedere dag in je mailbox.

Op de website van Select-Jobs vind je zo’n 2.000 openstaande vacatures. Je kan er filteren op regio, sector, functie en soort contract. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Meld je dan aan voor een jobalert.


6. Wacht af en solliciteer doelgericht


Solliciteer niet op alle vacatures die je tegenkomt, maar informeer jezelf en kies doelgericht. Bekijk de jobinhoud en ga op zoek naar meer informatie over het bedrijf. Sluiten de waarden en normen aan bij die van jou? Zie je jezelf daar werken? Neem contact om meer te weten te komen over de vacature. Je hoeft daarom nog niet meteen te solliciteren.

Op deze manier vermijd je te snel een job te kiezen die niet bij je past en kan je meer tijd investeren in een goed voorbereide sollicitatie voor een vacature die 100% bij jou past. Zoek je een eerste job? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook nog niet veel kosten en is dit het ideale moment om je tijd te nemen.

Weet je niet waar te beginnen? Onze jobcoaches helpen jou op weg. Neem contact op met een kantoor bij jou in de buurt!


7. Meld je aan bij een rekruteringsbureau

Ben je op zoek naar een job, dan kan je op twee verschillende manieren solliciteren: rechtstreeks bij je toekomstige werkgever of via een rekruteringsbureau. Solliciteer je rechtstreeks bij een bedrijf of organisatie, en je bent niet weerhouden, dan zal je opnieuw op zoek moeten naar een andere vacature.

Solliciteer je daarentegen via een recruiter, dan zal hij of zij je ook andere gelijkaardige vacatures kunnen aanbieden. Bovendien heeft die recruiter een goed contact met verschillende bedrijven en kan je dus rekenen op extra tips voor je sollicitatiegesprek.

Lees ook: Rechtstreeks solliciteren bij een werkgever of via een recruiter? Wat is het verschil 


8. Solliciteer spontaan


Wil je bij een organisatie gaan werken maar zijn er geen openstaande vacatures? Solliciteer dan spontaan. Hierbij is het belangrijk jouw motivatie zo goed mogelijk toe te lichteb: Waarom wil je voor die organisatie werken? Wat kan je hen bieden? En wat zijn je kwaliteiten?

Vat dit samen in een motivatiebrief maar hou het kort: niet langer dan 1 bladzijde. Lees de brief goed na op schrijffouten en voeg ook je cv toe.

Lees ook: Voorkom deze 6 veelgemaakte fouten in je sollicitatiebrief 


Select helpt jou op weg!


Ben je op zoek naar een eerste job? Dan kan Select je op weg helpen! Neem een kijkje tussen onze vacatures of meld je aan voor een jobalert. Je kan ook spontaan solliciteren of contact opnemen met een van onze lokale jobcoaches.

Actuele blog artikelen