Welke vaardigheden uit de jeugdbeweging kan je aanhalen in je sollicitatiegesprek?

Gepubliceerd op: 18 oktober 2021

Was je ooit leider in een jeugdbeweging, dan kan je die ervaring gebruiken tijdens je sollicitatie. Je leert er immers dingen die je niet meteen op de schoolbanken tegenkomt. Vergeet je chiro- of scoutstijd dus niet toe te voegen aan je ervaringen op je cv en pak op je sollicitatiegesprek uit met deze skills:

1. Je bent geëngageerd

De persoon tegenover jou in het sollicitatiegesprek weet dat leiding geven in een jeugdbeweging engagement vraagt. Terwijl klasgenoten in de bakker een centje bijverdienen, sta jij op zondag vroeg op om kinderen een leuke dag te bezorgen. Voor niets! Dit toont dat je je kan inzetten voor de goede zaak en het hart op de juiste plaats hebt.

2. Je kan goed samenwerken

In jouw jeugdbeweging zitten heel wat verschillende soorten mensen. Je leert er samenwerken met personen die niet helemaal bij jou passen of niet op dezelfde manier de zaken aanpakken. Dat zal je later in je job ook moeten doen.

3. Je denkt in oplossingen

Wie leiding geeft moet vaak naar oplossingen zoeken, en dat ook meestal op de laatste minuut. Een kindje dat zijn slaapzak vergeten is of de feestzaal die belt omdat er een dubbele boeking is. Jij komt vast wel met een oplossing en kan die snel uitvoeren.

4. Je neemt jouw verantwoordelijkheid

Tien enthousiaste kinderen onder jouw hoeden voor een zondagnamiddag, dat vraagt om verantwoordelijkheidszin. De ouders verwachten immers dat je hen heelhuids terug naar het scoutslokaal brengt.

5. Je bent een kei in time management

School, muziekles, voetbal én de jeugdbeweging, jij combineert het allemaal! Iedere week heb je een drukke agenda en toch zorg je ervoor dat er op zondag weer een leuk spel op de planning staat bij de Chiro.

6. Je weet mensen te overtuigen

Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Maar dat is buiten jou gerekend. Als er iemand niet wilt meespelen, kan jij hen toch overtuigen om mee te doen.

7. Je hebt organisatorisch talent

In iedere jeugdbeweging zijn er verschillende evenementen: een spaghettiavond, een grootouderfeest, een zomerbar of de jaarlijkse fuif. Jij zit vast en zeker mee in het organisatieteam. En daarbij komt heel wat kijken: goed plannen, contact opnemen met leveranciers, stressbestendig zijn, het overzicht bewaken. Skills die je later ook in verschillende jobs kan gebruiken.

8. Je kan goed plannen

Voor een evenement, een kamp of zelfs een gewone scoutsdag moet je kunnen plannen. Wanneer bouwen we ons kamp op? Wanneer kunnen de kinderen toekomen? Hoe laat starten we met de activiteiten? Alles valt of staat bij een goede planning, en dat het vergt skills om zo’n goede planning op te maken.

9. Je bent flexibel

In de jeugdbeweging kan vanalles gebeuren. Loopt je kampterrein onder water of is er plots een hittegolf? Jij blijft rustig en bent flexibel. Zelfs coronamaatregelen maken het jou nog altijd niet moeilijk: jij zorgt voor een leuk kamp ondanks alles.

10. Je bent creatief

Als leiding moet je over een creatief brein beschikken. Je moet activiteiten kunnen bedenken voor iedere zondag, maar ook wanneer je met een groep kinderen op de trein zit te wachten kan een leuk spelletje hen bezig houden. Kan jij snel met een creatief idee komen? Dan sta je er goed voor in je toekomstige job.

11. Je houdt van een uitdaging

Coronamaatregelen, regen, wind, een hittegolf, kinderen die heimwee hebben, geen uitdaging is te groot voor jou!

12. Je bent een geboren leider

Tenslotte ben je een geboren leider, of weet je toch hoe je iedereen achter jouw idee schaart. Jouw groep keti’s of welpen volgt jou blindelings door een speelbos of tijdens een stadsspel. Je straalt vertrouwen uit en komt zelfzeker over. Vaardigheden die niet alleen op de werkvloer maar ook ver daarbuiten van pas komen!

Klaar om de skills die je in de jeugdbeweging leerde, in te zetten op de werkvloer? Je vindt al onze vacatures op: www.select-jobs.be

Actuele blog artikelen