Zonder ervaring toch een job vinden

Gepubliceerd op: 7 oktober 2021

Je kent het vast wel, die vicieuze ervaring-cirkel: Je hebt een job nodig om ervaring op te doen, maar in elke vacature is de vereiste “twee jaar ervaring”. Laat de moed niet zakken! Hier enkele tips voor jouw jobzoektocht zonder ervaring.

1. Ga elders op zoek naar een job

De meeste werkzoekenden gaan op zoek naar een job via de gekende kanalen: LinkedIn, VDAB, Indeed, Jobat. Iedereen scrolt door deze vacaturewebsites en solliciteert er op los. Ga dus voor de verandering op zoek naar vacatures die niet online staan: sla een krant open of schrijf je in voor een jobbeurs. Je zal versteld staan hoeveel vacatures je tegenkomt die niet online staan.

Of stap rechtstreeks op je droomwerkgever af. Trek je stoute schoenen aan en solliciteer spontaan. Bereid je cv goed voor en leg in je motivatiebrief uit waar jij een meerwaarde kan bieden aan het bedrijf in kwestie.

2. Denk aan je netwerk

Jobwebsites, kranten en jobbeurzen zijn een manier, maar vergeet ook je eigen netwerk niet. Het is het meest betrouwbare kanaal om een nieuwe job te vinden. Zowel online als offline. Vertel tegen iedereen die je kent dat je op zoek bent naar een job. En verkondig dat ook online op LinkedIn en Facebook.

Denk ook aan je sociale netwerken! Lees: Zo kuis je jouw sociale media op wanneer je gaat solliciteren

Gebruik je netwerk ook om jezelf te verkopen. Je kan oudstudenten, oudleerkrachten of een stagebegeleider vragen om een referentie door te geven en laat op je sociale media zien dat je met je vak bezig bent. Recruiters zullen jouw profiel zeker bekijken en dit toont aan dat je echt gemotiveerd bent.

3. Ga voor een startersjob als trainee

In sommige bedrijven worden traineeships uitgestippeld voor starters zonder ervaring. Je volgt als trainee gedurende drie of zes maanden een inlooptraject waarbij je reeds betaald wordt, maar je het merendeel van je tijd opleiding krijgt. Na jouw traineeship kan je dan doorgroeien naar een vast team. Het is de ideale manier om als starter aan de slag te gaan. Je werkt en bouwt dus ervaring op, maar je leert ook heel veel bij on the job. Zoek naar vacatures met het woord trainee in.

Bekijk al onze traineeship jobs op select-jobs.be

4. Stages of vrijwilligerswerk

Geen ervaring? Iedereen heeft ervaring! Het mag dan geen professionele jobervaring zijn, leiding geven in een jeugdbeweging of een schoolproject in goede banen leiden, is ook ervaring. Heb je ooit vrijwilligerswerk gedaan of deed je een stage? Zet dit allemaal op je CV.

5. Gebruik geen standaard CV

Vertrek van een CV template om er zeker van te zijn dat je alles erop hebt staan, maar maak je CV ook persoonlijk. Pas je CV aan voor iedere sollicitatie. Zo toon je aan jouw toekomstige werkgever dat die ene job echt iets voor jou is, dat je oprecht geïnteresseerd bent in de organisatie en de tijd hebt genomen om jouw CV aan te passen.

Lees ook: Vijf universele regels voor de perfecte cv 

6. Waarom moeten ze voor jou kiezen?

Iedereen die solliciteert voor die ene job zal dezelfde technische skills als jou hebben. Het komt er dus op aan om eruit te springen. En dat kan zelfs zonder ervaring. Leg de focus niet op wat de job voor jou zou betekenen maar wel op wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Hoe ga jij meerwaarde leveren aan de organisatie? Wat motiveert jou om voor dit bedrijf te kiezen?

7. Denk aan je houding

Heb je al meerdere “niet weerhouden” berichtjes of telefoontjes teruggekregen? Laat je hoofd niet hangen! Kijk vooruit en wees realistisch: niet iedere sollicitatie is meteen raak en je kan niet meteen een ruim salarispakket verwachten. Blijf optimistisch en laat je teleurstelling niet doorschijnen in je volgende sollicitaties. Wees enthousiast en zie elke nieuwe sollicitatie als een nieuwe kans.

8. Probeer het gewoon

Is “2 jaar ervaring” een vereiste? Probeer toch te solliciteren! Misschien kan je jouw toekomstige werkgever wel overtuigen met je motivatie. De kandidatenmarkt in sommige sectoren is heel schaars. Werkgevers zullen dit ook inzien en durven misschien de sprong wagen en jou als starter aannemen.

Solliciteer je via een werving- en selectiekantoor? Dan is de kans groter dat je zonder ervaring toch op gesprek zal mogen komen bij die ene werkgever. Recruiters kennen namelijk de organisatie waarvoor ze rekruteren door en door. Ze weten wat ze zoeken en of jij in het plaatje past, met of zonder ervaring.

Lees ook: Rechtstreeks solliciteren bij een werkgever of via een recruiter? Wat is het verschil?

Actuele blog artikelen