Interne mobiliteit: Soms zit de witte raaf dichterbij dan je denkt!

Gepubliceerd op: 6 oktober 2022

Het is wat dubbel; we hebben nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt maar daarnaast doet zich alweer een nieuwe realiteit voor: enerzijds kampen we nog met de naschokken van de COVID-pandemie, anderzijds worden we geconfronteerd met een exceptionele energiecrisis waar het einde van nog lang niet in zicht is…

Met de huidige inflatie en stevige toename van de operationele kosten zien bedrijven zich steeds meer genoodzaakt om maatregelen te nemen en zich anders te organiseren. Zo ook rond het personeelsbestand.

In tijden van crisis gaan bedrijven op zoek naar verschillende manieren om kosten te drukken. Sites worden gesloten, taken worden meer gecentraliseerd, kortom heel wat veranderingen worden in gang gezet om in een nieuwe structuur meer kosten-efficiënt te werken. Maar wat met het personeelsbestand? Kan iedereen (nog) (in dezelfde rol) aan boord blijven? Liefst wel! Maar dit is vaak een heikele kwestie, zowel operationeel als emotioneel.

Interne mobiliteit kan een duurzame en kost-efficiënte oplossing zijn, zeker met in het achterhoofd de nog steeds krappe arbeidsmarkt. Wanneer er dus gekozen moet worden voor een herstructurering, hoeft dit niet per definitie (enkel) ontslag te betekenen.

Inplacement: talent opnieuw inzetten

Doorgaans denken we bij herstructurering automatisch aan afvloeiingen en collectief ontslag. Toch hoeft dit niet persé zo te zijn. Zeker in tijden waarin talent schaars is, wil je als werkgever niet onnodig over te gaan tot ontslag. Op korte termijn biedt dit mogelijk soelaas, maar wat na morgen? Denk maar aan de impact die de afvloeiingen in de luchtvaart en bouw tijdens de covid-periode vandaag nog teweeg brengt.

Daarom is het belangrijk om te werken aan interne mobiliteit: je behoudt je werknemers en moet niet op zoek naar nieuw talent om openstaande vacatures in te vullen. Wie werkt aan een herstructurering botst namelijk soms op gaten in zijn nieuwe plan. Er worden nieuwe rollen gecreëerd, maar wie zal die invullen? Moeten we een nieuwe coördinator gaan aanwerven? Mogelijk zit die ene ontbrekende factor vandaag al bij jou op kantoor.

Voordelen van interne mobiliteit

Wil je werk maken van inplacement bij grote veranderingen? Denk er dan nu al aan om interne mobiliteit te implementeren. Waarom? We geven drie redenen:

Kosten en tijd besparen

De zoektocht naar een nieuwe medewerker duurt vandaag langer en langer. De krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat je heel wat tijd en geld moet investeren, wil je überhaupt een goede kandidaat op gesprek krijgen. Door intern te rekruteren, win je heel wat tijd. Je weet immers al wat je medewerkers kunnen en je kent hun persoonlijkheid.

Betrokkenheid boosten

Door te werken aan meer mobiliteit, laat je zien aan je medewerkers dat je in hen wil investeren. Je luistert naar hun toekomstplannen en kan erop inspelen. Je doet medewerkers groeien en leert hen verschillende aspecten van je bedrijf kennen. Op die manier stijgt hun betrokkenheid en engagement.

Beter bestand tegen tegenslagen

Door in te zetten op interne mobiliteit ontwikkel je het menselijk kapitaal in je onderneming. Bij een volgende crisis of herschikking van je personeelsbestand, beschik je over een grotere flexibiliteit en een breder scala aan competenties om uit te kiezen.

Hoe ga je te werk?

Een vacature delen met je medewerkers via het intranet, is een goed begin. Maar er is meer nodig. Luister naar je medewerkers, faciliteer momenten waarop ze hun ambities kunnen delen en stimuleer een bedrijfscultuur waarin het ontwikkelen van talent voorop staat. Hoe pak je dat aan? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts voor verdere toelichting.

Wat als interne mobiliteit geen optie is? Van inplacement naar outplacement

Niet iedere situatie biedt mogelijkheid tot interne mobiliteit. Ook kan niet iedere werknemer bereid of in staat zijn om zich aan een nieuwe functie of rol aan te passen. In dat geval kan outplacement een oplossing bieden. Op deze manier kan je op een mooie manier afscheid nemen van je medewerker en hem/haar helpen op weg naar een nieuwe professionele toekomst.

Wil je meer informatie over outplacement? Neem contact op met David david.decouche@selecthr.be

Zie je door het bos de bomen niet meer: Interne mobiliteit, outplacement, retentie van expertise… ? Geen paniek. Het team van David heeft ervaring met herstructureringsplannen. Zij gaan samen met jou op zoek naar een geschikte oplossing, op maat van jouw situatie. Contacteer David via david.decouche@selecthr.be

Actuele blog artikelen