Vijf basisvaardigheden die elke zorg- of verpleegkundige zou moeten hebben

Gepubliceerd op: 18 augustus 2022

Wie werkt in de zorg moet allerlei vaardigheden onder de knie hebben: een infuus aanbrengen, bloeddruk meten, een wonde verzorgen. Maar er zijn ook andere vaardigheden, soft skills, die zowat elke zorg- of verpleegkundige in zich heeft. Wij vroegen aan onze collega Kristof wat de belangrijkste zijn.

Verpleegkundige worden is een roeping, dat hoor je wel vaker. De mensen die voor een zorgend beroep kiezen, delen over het algemeen dezelfde vaardigheden. En dan hebben we het niet over een wonde verzorgen of een infuus aanbrengen. We vroegen aan een van onze projectverpleegkundigen, Kristof, wat de belangrijkste soft skills zijn die volgens hem onmisbaar zijn voor zorg- en verpleegkundigen.

1. In team kunnen werken

Als verpleegkundige sta je er nooit alleen voor, je werkt altijd in een team. Of het nu gaat om een grote ziekenhuisafdeling of een klein woonzorgcentrum. Je moet goed in een team kunnen werken en dus goed kunnen omgaan met verschillende soorten collega’s.

2. Empathie

Het is algemeen bekend dat mensen in de zorg heel veel empathie hebben. We moeten immers kunnen meeleven met onze patiënten. Maar dat niet alleen. We komen ook in contact met hun naasten, familie en vrienden. Als verpleegkundige moet je bijvoorbeeld heel goed kunnen luisteren.

3. Communicatie

Naast het luisteren is ook communicatie meer algemeen belangrijk. In een ziekenhuis ben jij het eerste aanspreekpunt van een patiënt. Het is dus belangrijk duidelijk te communiceren. Maar ook met collega’s is een goede communicatie noodzakelijk. Zo vermijd je dat planningen in het honderd lopen.

4. Plannen & organiseren

Als verpleeg- of zorgkundige krijg je een hele waslijst aan taken die je doorheen de dag moet uitvoeren. Je moet zelf je werk organiseren en dat kan in het begin soms moeilijk zijn. Daarom vind ik dit ook een vaardigheid die je zou moeten kunnen als verpleegkundige: goed plannen.

5. Wil om jezelf te verbeteren

Tenslotte is de wil om jezelf te verbeteren ook een belangrijke vaardigheid, volgens mij. Een goede verpleegkundige zou zichzelf steeds verder moeten willen ontwikkelen, zichzelf verbeteren. Je leert immers iedere dag bij: nieuwe technieken, zaken die doorheen de jaren veranderd zijn, nieuwe procedures. En daarbij komen ook nog eens tal van technologische veranderingen.

Ben jij verpleegkundige en herken jij jezelf in deze vaardigheden of heb je nog andere goede skills, aarzel dan niet en solliciteer op een van onze openstaande vacatures.

Opgelet: Select Medical veranderde van naam naar EGHT care. Vind alles terug over EGHT care op www.eghtcare.be en vind alle vacatures op www.select-jobs.be/eghtcare.

Actuele blog artikelen