Wat breng je in orde nadat je afstudeert?

Gepubliceerd op: 5 juli 2022

Proficiat met je diploma! Je hebt er hard voor gewerkt. Nu je afstudeert kan je eindelijk afscheid nemen van de schoolbanken. Maar wat nu? Wat moet je nu zeker in orde brengen voor je begint te werken?

1. VDAB, Actiris of Le Forem

Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende. Dit doe je in Vlaanderen bij de VDAB, in Brussel bij Actiris en in Wallonië bij Le Forem. Waarom moet je dit doen? Indien je je inschrijft als werkzoekende, heb je na 1 jaar recht op een inschakelingsuitkering. Die periode van 1 jaar is de beroepsinschakelingstijd. Studeer je af in juni dan gaat die in op 1 augustus. 

Schrijf je je niet in, dan gaat je beroepsinschakelingstijd later van start en moet je dus ook langer wachten op een uitkering. Bij VDAB zal je een aantal stappen moeten doorlopen: een CV opstellen en toevoegen aan je profiel, vacatures zoeken, sollicitatietips bekijken, enzovoort. Merkt VDAB dat je deze stappen niet uitvoert, dan zullen de VDAB consultenten jou contacteren om te polsen hoe je zoektocht naar werk verloopt.

2. Kies een ziekenfonds

Een ziekenfonds betaalt jouw ziektekosten terug. Wanneer je naar de dokter gaat, wordt een deel van je consultatie terugbetaalt. Maar sommige ziekenfondsen komen ook tussen bij een bril of tandartskosten. Elke mutualiteit heeft zo zijn pakket aan voordelen. Kies dus niet zomaar een mutualiteit, maar bekijk hun voordelen.

Van zodra je start met werken, val je niet meer ten laste van je ouders. Als student was je waarschijnlijk aangesloten bij een ziekenfonds via je ouders. Nu je niet meer ten laste bent, ben je verplicht je eigen aansluiting in orde te hebben. Dit hoef je pas te doen, van zodra je start met werken of van zodra je beroepsinschakelingstijd afloopt.

3. Ga op zoek naar een eerste job

Ben je aangesloten bij VDAB en een ziekenfonds? Dan kan je beginnen solliciteren. Weet je niet goed waar te beginnen? Start bij je netwerk: vraag of je stageplaats nog een collega zoekt. Denk ook aan je online zichtbaarheid en maak een profiel aan op LinkedIn.

Je kan ook actief op zoek gaan via jobsites als Indeed en Stepstone. Maar denk eraan dat niet alle vacatures hier staan. Sommige bedrijven werken samen met een HR-partner als Select HR. Meld je dus zeker ook aan bij bedrijven zoals Select HR, om ook via hen openstaande vacatures te vinden.

Waarom via een HR-partner als Select ?

Bij Select HR zijn de consultants persoonlijke coaches. Zij zorgen ervoor dat je een job vindt die bij je past. Dit doen ze door eerst uitgebreid kennis te maken met jou: wat zijn je toekomstplannen, welke ervaring heb je al, wat zijn je talenten? Dankzij hun ervaring kunnen ze perfect inschatten welke soort jobs jou het beste liggen. En ze beschikken over een groot netwerk van interessante bedrijven.

Wil je zo’n coach graag ontmoeten? Laat hier je gegevens achter of neem een kijkje tussen onze startersjobs.

4. Wat met vakantiedagen?

Als startende werknemer kan je vakantie nemen. Hiervoor hiervoor geldt een aparte regeling. Ben je jonger dan 25 en heb je minstens 1 maand gewerkt tijdens het jaar waarin je afstudeerde? Dan heb je recht op jeugdvakantie. Dit moet je aanvragen via de RVA. De juiste documenten vind je terug op hun website, maar ga zeker ook te raden bij je eigen personeelsdienst op het werk.

Meer informatie over jeugdvakantie, vind je hier.

Actuele blog artikelen