Wat is het verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacement?

Gepubliceerd op: 11 juli 2022

Loopbaanbegeleiding en outplacement lijken misschien op elkaar, maar er zijn wel enkele verschillen. Zo is het uitgangspunt al helemaal anders: bij outplacement is er sprake van een ontslag, bij loopbaanbegeleiding initieert een werknemer zelf het traject. Maar er zijn ook overeenkomsten!

Een onverwachte wending of een gepland traject?

Wie een loopbaanbegeleiding opstart, is doorgaans nog aan het werk. Die werknemer voelt zich misschien niet op z’n plaats in zijn huidige functie, zoekt meer uitdaging of weet niet goed wat een volgende stap in z’n carrière kan zijn.

Een kandidaat die loopbaanbegeleiding start, is al aan het nadenken over een volgende stap. De persoon in kwestie is gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen, eventueel een onbekend pad in te slaan en te starten in een nieuwe job.

Bij een outplacementbegeleiding is er minder enthousiasme vanuit de kandidaat. Een outplacement gaat altijd gepaard met een ontslag. Soms komt dit onverwacht. De persoon in kwestie is niet voorbereid om na te denken over een nieuwe job. Bovendien moet hij ook nog eerst een rouwproces doorlopen. Het uitgangspunt is dus verschillend van dat bij een loopbaanbegeleiding.

Praktische begeleiding

Een outplacement is vaak praktisch ingericht: ‘Werknemers die ontslagen worden en een outplacementtraject volgen, hebben soms 20 of 30 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt. Ze hebben al die tijd niet meer moeten solliciteren,’ vertelt Nancy Tollenaere (Career Coach bij Select Group). ‘Na een eerste opvang door onze coaches, leren we hen opnieuw solliciteren, een CV opstellen, motivatiebrieven uitsturen. Het is heel praktisch. En dat is nodig. Mensen weten niet waar te beginnen.’

Bij een loopbaanbegeleiding worden er vooral vragen gesteld over de kandidaat zelf. Wat voor soort job zou bij hem passen? Waar krijgt hij stress van? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de balans werk & privé beter wordt? Hoe zorgen we voor meer of minder uitdaging op het werk? Dit zijn vragen die ook aan bod komen in een outplacementbegeleiding maar het vinden van een job is daar de prioriteit.

Het doel: een nieuwe job of een nieuwe werkgever?

Een nieuwe job vinden en liefst nog snel, dat is het eindresultaat van een outplacementbegeleiding. De kandidaat in kwestie is namelijk ontslagen en wil zo snel mogelijk een nieuwe job. En dit in een ander bedrijf dan waar hij ontslagen is. Bij een loopbaanbegeleiding is dit anders.

Wanneer je een loopbaanbegeleiding volgt, hoeft het resultaat geen nieuwe job te zijn. Je kan net zo goed tot nieuwe inzichten komen in je huidige job. Of je kan de inhoud van je functie aanpassen, in overleg met je werkgever. Stel dat je wel een nieuwe job wilt uitvoeren, dan kan dat ook nog bij je huidige werkgever, als die hiervoor openstaat.

Overeenkomsten: persoonlijke ontwikkeling & individuele begeleiding

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen de beide trajecten. Zo staat persoonlijke ontwikkeling en het nadenken over carrièredoelen centraal. In beide trajecten wordt er gepolst naar deze zaken. Dat is logisch want je start liever in een nieuwe job die 100% bij je past.

Bovendien is de manier van aanpakken dezelfde bij een outplacement- of loopbaanbegeleiding. ‘Beide zijn individuele trajecten,’ legt coach Nancy uit. ‘Geen sollicitatietraining in groep, maar een 1-op-1 begeleiding. Zo kunnen we jou écht leren kennen en je nog beter verder helpen.’

Wie een loopbaanbegeleiding of outplacementbegeleiding bij Select Group volgt, heeft daarenboven ook het voordeel om meteen in contact te staan met heel wat potentiële werkgevers. ‘We werken met Select Consultancy & Outplacement onafhankelijk maar kunnen wel snel schakelen. Onze coaches staan in nauw contact met de andere leden van Select Group,' vertelt Nancy. 'Wanneer in een van de kantoren een interessante vacature wordt opengezet, weten wij dit vaak als eerste. Dat is een groot voordeel.’

Wil jij je loopbaan in handen nemen, lees hier meer over loopbaanbegeleiding.
Ben je als werkgever op zoek naar een outplacement partner? Lees hier meer over onze outplacementbegeleiding.

*Opgepast: voor outplacement geldt een andere regeling in België en Nederland. Zo is het onder bepaalde voorwaarden verplicht bij ontslag in België. In Nederland is dit niet het geval.

Actuele blog artikelen