WK en HR: het belang van goede aanvoerders

Gepubliceerd op: 23 november 2022

Het WK is volop aan de gang, alle ogen zijn gericht op de Rode Duivels: maken ze het dit jaar waar? Of het nu gaat over een nationaal elftal of een amateurploegje, een voetbalploeg fungeert (deels) als een bedrijf. Aan het hoofd staat een coach, spelers moeten goed samenwerken en iedereen gaat voor hetzelfde doel.

Wat leren we nu uit de voetbalwereld? De komende weken, delen we drie blogs over HR & voetbal.

De kapiteinsband stond de afgelopen weken fel ter discussie. Maar los van wat erop te zien is, heeft die band binnen de ploeg ook een duidelijke betekenis: diegene die de band draagt, is de aanvoerder. Hij of zij is baas op het veld. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kapitein weet hoe hij leiding moet geven?

Aanvoerder is het verlengstuk van de coach

Een coach die aan het hoofd van een ploeg staat, geeft zijn spelers aanwijzingen voor de wedstrijd. De aanvoerder krijgt bijzondere instructies, voor hem is een belangrijke taak weggelegd. Een coach legt al zijn vertrouwen in zijn aanvoerder, want het is de aanvoerder die op het veld, tijdens de match, de lakens zal uitdelen. Een aanvoerder moet de visie van de coach mee overbrengen naar de spelers, hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor spelers. Kortom het is een operationeel manager binnen de ploeg.

Om een voetbalploeg goed te laten draaien, moet de aanvoerder niet alleen goed gekozen worden, hij moet ook extra getraind worden. Hoe krijgt hij alle spelers mee met de visie van de coach? Hoe kan hij dwarsliggers overtuigen? Wat met moeilijke gesprekken over het wel of niet opstellen van spelers? Dat vraagt om specifieke skills.

Hoe zit dat in een bedrijf?

Of je nu een kleine KMO of grote multinational bent, je hebt binnen je team van sterspelers een aantal aanvoerders. Kapiteins die hun ploeg naar de overwinning moeten loodsen en dat doen volgens de visie van de coach. Maar hoe zorg je ervoor dat die kapiteins hun rol goed uitvoeren?

Binnen onze Select HR Talent Academy ontwikkelden we het ontwikkelingsprogramma “Role Models”. Hiermee omvatten we alle trajecten; opleidingen, workshops, en individuele coachingstrajecten die betrekking hebben op leidinggeven. We bekijken hoe management er in de praktijk aan toegaat, welke verantwoordelijkheden je hebt als manager, hoe je als een rolmodel op de werkvloer kan staan en samen de vertaalslag kan maken van de organisatiedoelstellingen naar de praktijk.

Naast de theorie, gaan we dus ook aan de slag met, en in de praktijk. Als manager moet je goede gesprekken kunnen voeren met je medewerkers. Onder andere verzuimgesprekken, 1-op-1 meetings en evaluatiegesprekken zitten vervat in ons opleidingsaanbod, en nog veel meer. Onze coaches zorgen voor een praktische begeleiding, zodat medewerkers meteen aan de slag kunnen.

Select HR Talent Academy omvat tal van leeroplossingen, ze zijn modulair en personaliseerbaar. We luisteren naar waar de noden liggen, zo kunnen we steeds een aanbod op maat uitwerken. Iedere organisatie is tenslotte uniek, samen bekijken we wat het beste aansluit op de noden. Volledig op maat dus.

Benieuwd naar wat de Talent Academy te bieden heeft, download onze brochure hier.

Lees hier deel 2: Het belang van goede communicatie
Lees hier deel 3: Het belang van een team goed samenstellenActuele blog artikelen