55.000 extra werknemers, maar veel vacatures geraken niet ingevuld

Gepubliceerd op: 9 juli 2019

Op een jaar tijd zijn er 55.000 extra Belgen aan het werk, volgens de laatste kwartaalcijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Toch geraakt een hoog aantal vacatures nog steeds niet ingevuld.

“Nog nooit waren er zoveel Belgen aan de slag als vandaag,” zei minister Maggie De Block (Open Vld). Er gingen dit jaar maar liefst 54.827 werknemers aan de slag, waarvan de meesten in de private sector, ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018.

De minister van Sociale Zaken schrijft de cijfers toe aan het beleid van de voorbije jaren, meer bepaald de lastenverlaging voor kleine bedrijven. Voor het eerst zijn ook zeven op de tien van alle 20- tot 64-jarigen aan het werk. De werkzaamheidsgraad is gestegen tot 70%.

Bijna 150.000 openstaande vacatures

Toch hebben bedrijven volgens De Block nog steeds moeite met het vinden van “geschikte medewerkers”. Het aantal openstaande vacatures in ons land heeft een recordhoogte bereikt: er zijn er volgens de laatste cijfers zo’n 147.700. “Het is nu een kwestie van deze jobs ingevuld te krijgen,” voegde ze eraan toe.

Een aantal sectoren blijven het bijzonder moeilijk hebben. Zo blijft bijvoorbeeld de zorgsector enorm onderbemand. Daar zijn jaarlijks 46.600 extra mensen nodig tegen 2026, volgens werkgeverskoepel Verso.

Buiten Europa

Bijgevolg zoeken werkgevers steeds vaker naar buitenlandse arbeidskrachten, in een poging om hun vacatures in te vullen. Zo telde ons land vorig jaar 229.000 gedetacheerde buitenlandse werknemers, een record.

Ook Select gaat op zoek naar buitenlandse werknemers voor haar Belgische klanten.“We werken samen met consultants en partners in Portugal en Roemenië, die voor onze Belgische klanten op zoek gaan naar de juiste mensen,” zei Jelle Destoop, verantwoordelijke voor Select International, onlangs aan De Tijd.

“Daarnaast plaatsen we onze vacatures in onze eigen kantoren in Dubai en Marokko. Zo hebben we onlangs 25 Marokkaanse machineoperatoren en ingenieurs laten overkomen voor een Gents bedrijf in de auto-industrie. Via Dubai, waar veel Filipijnen in de medische sector werken, halen we verpleegkundigen naar hier. Dat is niet vanzelfsprekend, omdat taalkennis belangrijk is, maar het lukt.”

Maar Jelle benadrukte dat ook altijd gezocht wordt in in het Belgische kantorennetwerk van de Select groep. “Maar vaak stuiten we bij de Belgische kandidaten op weerstand tegen shiften- of nachtwerk.”

Actuele blog artikelen