Jongerenwerkloosheid gehalveerd in Brussel

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019

Jongeren in Brussel vinden steeds vaker werk. Het is geleden van 1990 dat het gewest zo weinig jonge werkzoekenden telde. Valérie François, consultant bij Select Brussel, verwelkomt deze positieve trend van harte.


In zes jaar tijd is de jongerenwerkloosheid in het Brusselse Gewest afgenomen met maar liefst 44,6 procent en duikt zo voor het eerst onder de kaap van de 7.000 jonge werkzoekenden. Dat blijkt uit cijfers van Actiris. “Ik ben verheugd dat het aantal werklozen afneemt,” zegt consultant Valérie François (Select Brussel).

Deze evolutie is volgens haar vooral te danken aan werkgevers die zich flexibeler opstellen tegenover de diploma’s van kandidaten. “Natuurlijk zijn er nog steeds sectoren waar het juiste diploma een noodzaak is, niet iedereen kan advocaat of leraar worden, maar voor commerciële of administratieve jobs kijken werkgevers iets minder naar het diploma.”

Zo worden ijver en enthousiasme steeds belangrijkere eigenschappen waarnaar bedrijven zoeken bij jonge kandidaten. “Jongeren die gemotiveerd zijn, idealiter tweetalig zijn en laten zien dat ze ambitieus zijn, hebben tegenwoordig alle kansen om een ​​baan te vinden,” zegt Valérie.

“Ik geloof ook dat de nieuwe generatie heel snel wilt beginnen werken, zelfs vaak direct na de middelbare school. Ze willen geld verdienen om onafhankelijk te zijn en om de familiecocon te kunnen verlaten.”

Hoge vraag

Omdat er tegenwoordig veel vraag is bij bedrijven naar jonge profielen, gaan ook de consultants bij Select Brussel er actief naar op zoek. “Naast medior- en senior profielen, zien we dat de vraag naar juniorprofielen verhoogt,” aldus Valérie.

“Bovendien zijn ze soms flexibeler dan een meer ervaren profiel. Werkgevers zijn bereid tijd te investeren in het opleiden van deze jongeren.”

Hoe Select juist te werk gaat om jonge werkzoekenden te plaatsen? “Door diepgaande gesprekken met hen te voeren, leren we over wat hen motiveert in hun dagelijkse leven,” zegt Valérie. “Zo proberen we om hun verwachtingen en persoonlijkheden beter te begrijpen. Dan geven we hen advies over hoe ze een goed cv kunnen maken of hoe ze zich kunnen voorbereiden op een interview met een klant. Kortom, we tonen dat we in hen geloven.”

Wil je meer weten over hoe onze consultants de juiste persoon op de juiste plaats zetten? Ontdek hier hoe je met gericht advies jouw rekruteringsbeleid een boost kan geven.

Actuele blog artikelen