Retentie in tijden van schaarste

Gepubliceerd op: 21 juni 2019

Er is de voorbije maanden veel inkt gevloeid over de krapte op de arbeidsmarkt en de War for Talent. Ondanks het stijgende aantal vacatures in ons land, blijven ze in bepaalde sectoren moeilijk in te vullen.

Daarom wordt er niet alleen steeds meer nadruk gelegd op het vinden van het juiste talent met effectieve wervingsstrategieën, maar ook op het behoud ervan. In dit kader organiseerde Select een interactieve ontbijtsessie op de Bosuil in Deurne. Daar deelde David Decouche, manager consultancy en outplacement bij Select, zijn kennis over retentiebeleid met een tiental klanten, waaronder Belfius, DEME, DHL en SD Worx.

“Mensen kijken vandaag anders naar arbeid en hebben een ander waardenpatroon ten opzichte van jobs,” zegt David. “Ze zijn veel meer begaan met de work-life balance, carrière en welzijn.”

Net omdat mensen zich steeds kritischer opstellen tegenover hun loopbaan, moeten bedrijven tegemoetkomen aan de hogere verwachtingen van hun kandidaten. Dat kunnen ze aan de ene kant door hun werknemers voldoende te stimuleren met aantrekkelijke verloningen, extralegale voordelen en arbeidsovereenkomsten.

Niets nieuws onder de zon, zegt David. Maar aan de andere kant wordt ook de focus op voldoende loopbaanbegeleiding en communicatie met medewerkers steeds belangrijker voor bedrijven die hun retentiebeleid willen verbeteren.

Persoonlijke aanpak

“Het is essentieel te beseffen wie het doelpubliek is,” zegt hij. “De one-size-fits-all aanpak” moet plaats maken voor een gepersonaliseerde strategie: “Maatwerk wordt steeds belangrijker.”


Zo kunnen leidinggevenden ontplooiingskansen bieden in de vorm van gespecialiseerde opleidingen en projecten die medewerkers in staat stellen verder te evolueren. In een arbeidsmarkt waar talent niet alleen moeilijk te vinden is, maar ook moeilijk te behouden, is een beleid toegespitst op het binden van werknemers aan het bedrijf vandaag een vitaal onderdeel geworden van een duurzaam retentiemanagement.

De juiste tools en middelen die bedrijven aanwenden met zicht op de toekomst zullen daarbij leidend zijn. Hierover gaf David nuttige tips en tricks mee op het einde van de workshop.

'Boeiende' workshop

Een “boeiend en leerrijk” event, vindt Michel Van Der Sande die namens Belfius aanwezig was. “David is een expert die het perfecte evenwicht legt tussen een academisch model en zijn ervaring van het terrein,” zegt hij.

“De kleine deelnemersgroep, uit diverse sectoren en bedrijven, laat toe om heel interactief ervaringen en ideeën uit te wisselen. Herkenbaar, concreet en bovenal heel bruikbaar. Een absolute aanrader voor elk bedrijf dat op zoek is naar inzichten en oplossingen om medewerkers voor lange(re) tijd aan boord te houden.”

Ook Dieter Vandeweyer, senior recruiter bij DHL, vond de workshop een “leerrijke” ervaring “die het belang en de impact van retentie in een organisatie helder schetst.”

“Retentie is duidelijk een verantwoordelijkheid van de hele organisatie, zowel Recruitment/HR, maar minstens evenzeer die van de leidinggevende,” voegt hij eraan toe. “Niet alleen beloning (salaris, voordelen, promoties), maar de verbondenheid en bedrijfscultuur dragen ook zeer sterk bij tot de retentie van medewerkers.”

Tony Swinnen, talent & development specialist bij SD Worx, deelt deze mening: “Een boeiend seminar, waarbij de strategische keuzes en concrete hefbomen voor een retentiebeleid werden geduid.” 


Meer informatie over retentie? Neem contact op met David Decouche via David.Decouche@selecthr.be

Actuele blog artikelen