9 op 10 studenten deed vorig jaar een studentenjob

Gepubliceerd op: 12 juni 2020

In 2019 werkten 9 op de 10 studenten, dat blijkt uit de jaarlijkse studie van Randstad bij 1.500 studenten. Een recordaantal, zo blijkt. Een cijfer dat we in 2020 niet opnieuw mogen verwachten, nu de studentenjobs niet zo breed gezaaid zijn omwille van de Coronacrisis.

Vorig jaar gingen een recordaantal studenten aan het werk. 84% van de bevraagde studenten in België deed een betaalde studentenjob. In 2018 waren dit er nog 80%. Als ook vrijwilligerswerk wordt meegeteld, stijgt het aantal tot 89%.

Wanneer werken studenten?

Het overgrote meerderheid van de studenten werkt zowel tijdens de zomervakantie als het schooljaar (62%). Het aantal studenten dat tijdens het schooljaar werkt is de laatste jaren gestegen van 30% in 2004 tot 70% in 2019. Een reden hiervoor kunnen de versoepelingen zijn die werden ingevoerd. Denk maar aan het 50-dagen stelsel in 2012 dat veranderde naar 475 uur per jaar in 2017.

Ook meer zwartwerk

De stijging van het aantal werkende studenten gaat gepaard met een stijging van zwartwerk. Een op vijf studenten geeft aan te werken zonder contract. Dat is het hoogste aandeel in 16 jaar studie. De teneur wordt nog negatiever wanneer de focus op min 18-jarigen ligt: 31% van de 15- tot 18-jarigen geeft toe in het zwart te werken. De versoepelingen hebben het zwartwerk niet kunnen voorkomen.

Studenten die zonder contract aan de slag zijn, werken niet per definitie in het zwart. Ze kunnen ook als zelfstandige aan de slag zijn. Denk maar aan de fiets- en brommerkoeriers, een job die erg populair is onder studenten.

Corona treft ook studentenjobs

Dit recordcijfer zal in 2020 waarschijnlijk niet sneuvelen. We hadden een paasvakantie in volle lockdown waar studenten niet konden werken in onder andere horeca, winkels en de vrijetijdssector. Ook een zomer zonder festivals en andere evenementen zal een effect hebben op het aanbod studentenjobs.

Toch zullen er ook een aantal nieuwe jobs zijn waar studenten kunnen ingezet worden:

  • social distancing stewards
  • contact tracers
  • stop and go medewerkers
  • temperatuurcontroleurs
  • corona call agents
  • hygiëne medewerkers


Studenten kunnen een meerwaarde betekenen voor uw organisatie. Niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn. Select your student nu om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Actuele blog artikelen