Nieuwe voorwaarden loopbaanbegeleiding vanaf 2020

Gepubliceerd op: 15 januari 2020

Vanaf 2020 zal je minimum zeven jaar werkervaring moeten kunnen voorleggen om in aanmerking te komen voor loopbaancheques. Dat besliste de Vlaamse regering begin december. Ook wordt het aantal uur begeleiding waar je recht op hebt, teruggeschroefd van acht naar zeven.

Wie vastzit in zijn huidige carrière, zijn professionele loopbaan een andere wending wil geven of een beter inzicht wil in zijn competenties kan zich laten begeleiden door erkende loopbaancentra. De Vlaamse regering bemiddelt hierin door loopbaancheques aan te bieden aan werknemers in Vlaanderen en Brussel. Op die manier betaalt de werknemer slechts een klein deel van de begeleiding, de rest betaalt de overheid.

De Vlaamse regering sleutelt nu aan de voorwaarden van deze loopbaancheques. Zo zal je vanaf nu zeven jaar moeten werken vooraleer je in aanmerking komt voor de cheques. Dit was vroeger slechts één jaar.

Wil je gebruikmaken van loopbaanbegeleiding, dan kan je iedere zes jaar twee cheques aanvragen. Met een eerste cheque heb je recht op vier uur coaching, voor de tweede cheque gaat het aantal uur begeleiding van vier naar drie.

De prijs blijft dezelfde: 40 euro per cheque. De Vlaamse overheid legt zelf 640 euro bij voor de eerste cheque en 470 euro voor de tweede. Voor 2020 is een totaalbedrag van 18,2 miljoen euro voorzien. Cheques die aangekocht zijn voor 2020 geven nog recht op acht uur begeleiding.

Zo’n begeleiding kan je volgen bij een erkend loopbaancentrum. Select is er zo een.
Meer informatie over loopbaanbegeleiding vind je hier.

Actuele blog artikelen